Ghimpu le reamintește PLDM-iștilor despre performanțele lui Vlad Filat: „Ce domnul Țap, zâmbești?”
11 Martie 2016 20:50
Replici dure între foștii parteneri de alianță. După ce fracțiunea Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) a adus critici activității fostului guvernator Dorin Drăguțanu, amintind despre devalorizarea leului și situația din sectorul bancar, liderul partidului Liberal (PL), Mihai Ghimpu, le-a amintit și aportul lui Vlad Filat, a fost premier mai mulți ani la rând și chiar președintele Consiliului de Stabilitate Financiară.

„Da cine a fost prim –ministrul Republicii Moldova, totodată și președintele Consiliului de Stabilitate Financiară ? Ce domnul Țap, zâmbești ? Nu Filat cumva ? Cine domnilor deputați l-a promovat pe Ilan Shor, care cu adevărat trebuie închis, la Banca de Economii președinte al Consiliului de Administrație.  Cine l-a îndrumat…  Filat, că avem discuțiile celea telefonice când îi spune „lasă că eu o să ajung președinte sau din nou prim-ministru și o să întorc pierderile care nu sunt la bancă acolo. Cine ? Domnul Voronin sau domnul Filat ?”, i-a  întrebat Ghimpu. El a subliniat că „apărătorii (deputații PLDM n. red) celor care au furat miliardul o să vorbească de fiecare dată, cum le cade un moment,  să-l apere pe Filat. Și nu el este vinovat, da  paznicul vorba ceea”.

Reacția  a venit după un discurs al deputatului PLDM, Grigore Cobzac, care pe lângă critica în adresa lui Draguțanu, s-a arătat nemulțumit că în parlament a fost înaintat  doar o singură candidatura la funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei (BNM). El a criticat și durata fazei a doua din raportul Kroll.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu a venit cu o reacție, subliniind că nu vrea să critice, ci doar să menționeze anumite semne de întrebare.

„Dați-mi voie să vă aduc aminte, dragi colegi din fracțiunea  PLDM, cine era prim ministru atunci, care punea foarte multe semne de întrebare la tot ceea ce înseamnă angajarea companiei și la negocierea prețului. Dar n-o să critic. Doar am să ridic unele semne de întrebare. Vorbim despre intervenția BNM ? Puneți-vă o simplă întrebare: de ce a durat 6 luni de zile o autorizare din partea ministerului justiției condus de colegul vostru din fracțiunea Partidului Liberal democrat pentru a aproba o decizie a băncii naționale. Dar asta e o chestiune care sunt semne de întrebări la care nu trebuie neapărat noi să răspundem astăzi, căci va răspunde evaluatorul internațional, va răspunde Kroll și va răspunde toate agențiile care sunt  implicate în investigație”, a declarat Candu.

Referitor la obiecția liberal democraților că a fost propus parlamentului doar un singur candidat  la funcția de guvernator, Candu a spus că în primul rând așa prevede legea.

„În primul  rând legea spune că președintele Parlamentului vine cu propunerea candidatului la singular în Plenul parlamentului. Mai mult ca atât, dacă veneam cu al doilea candidat cu siguranță era să speculați că de ce l-am adus pe cel care eventual are o anumită legătură cu Partidul Democrat, fiindcă dacă veți vedea punctajul și veți vedea topul făcut de  comisie, veți vedea că persoana care e locul 2 l-a ocupat și pe care eventual ar fi trebuit să-l aducă în plen, are o anumită legătură cu partidul democrat. Cu toate meritele și tot profesionalismul. Și dacă veneam cu doi candidați, erați cu siguranță să ridicați o problemă politică că ce urmărește președintele Parlamentului sau fracțiunea partidului Democrat prin astfel de desemnare. Iată de ce ne-am abținut pe parcursul întregii perioade, ne-am abținut de la orice acțiune care eventual ar aduce anumite speculații”, a explicat Candu.

Reamintim că Sergiu Cioclea este noul Guvernator al BNM. Pentru el și-au dat voturile atât deputații din majoritatea parlamentară, cât și deputații PLDM.

Comentarii: 0  
 
TAGURI