Guvernul a aprobat Planul de acţiuni pentru soluționarea problemelor în domeniul farmaceutic
11 Martie 2016 10:01
Prim-ministrul Pavel Filip a prezidat ieri şedinţa de lucru privind situația pe piaţa medicamentului şi cea farmaceutică şi asigurarea populaţiei cu medicamente, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului.

Astfel, în cadrul acestor serii de întrevederi, au fost convocați factorii de decizie din sectorul public, reprezentanții producătorilor autohtoni și străini, importatorii, reprezentanții farmaciilor și alți participanţi ai sectorului farmaceutic, pentru a identifica problemele din domeniu și a formula soluții.

Totodată, a fost elaborat Planul de acţiuni pentru anul 2016, cu impact în domeniul social și medical, care conține măsuri concrete, responsabili și termenele pentru executare.

Între principalele măsuri, ce se regăsesc în plan, prim-ministrul Pavel Filip a menţionat extinderea cu 50% a listei de medicamente compensate, pentru a diminua povara financiară asupra pacienților în special a bătrânilor şi a celor cu boli cronice.

„O altă prevedere este simplificarea accesului pe piaţa autohtonă a medicamentelor autorizate în Uniunea Europeană, SUA, sau Japonia ceea ce înseamnă şi diversitate, dar şi calitate. Ne-am propus, de asemenea, să extindem reţeaua de farmacii în localităţile rurale”, a precizat premierul.    

Pavel Filip s-a referit şi la măsurile ce vizează asigurarea transparenţei în achiziţia medicamentelor, reducerea termenelor procedurii respective, precum şi pilotarea unor modele de procurări pentru responsabilizarea tuturor actorilor în proces.

„De asemenea, pentru a obţine acest echilibru pe piaţa farmaceutică, intenţionăm să excludem o parte din medicamentele care nu necesită prescripţii medicale din Catalogul naţional de preţuri”, a mai spus prim-ministrul.

Mai mult, Pavel Filip și-a exprimat încrederea că măsurile respective vor aduce echilibrul pe piaţa medicamentelor din ţara noastră, iar cetăţenii vor resimţi efectele benefice de pe urma acestora şi vor avea acces mai bun și mai liber la medicamente calitative. 

Comentarii: 0  
 
TAGURI