Moldova și Italia vor colabora în domeniul culturii. Vezi ce prevede acordul
10 Februarie 2016 12:31
Restauratorii moldoveni vor participa la cursuri de formare profesională în Italia. Despre aceasta au convenit ministrul Culturii Monica Babuc și E.S. Enrico Nunziata, ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Italiene în Republica Moldova, în cadrul întrevederii de marți.

În debutul discuțiilor, Monica Babuc a vorbit despre posibilitatea intensificării relaţiilor bilaterale culturale prin schimbul de informaţii referitor la desfăşurarea acțiunilor și proiectelor culturale comune precum expoziţii de artă plastică şi artizanat, evenimente culturale de importanţă internaţională, precum şi facilitarea participării reciproce a colectivelor artistice şi reprezentanţilor la aceste manifestări.

Ministrul Culturii a vorbit despre aprecierea înaltă de care se bucură cultura italiană în Republica Moldova, remarcând succesul și admirația din partea publicului autohton pentru artiștii italieni la festivalurile internaționale desfășurate în Republica Moldova.

Monica Babuc  a solicitat sprijinul privind formarea profesională a restauratorilor moldoveni în Italia, țară recunoscută pentru cele mai bune practici în domeniu. Oficialul şi-a exprimat convingerea că bunele noastre tradiţii de educaţie artistică pot fi transpuse în schimburi culturale mai intense şi de o mai mare vizibilitate.

La rândul său, E.S. Enrico Nunziata a mulțumit pentru evenimentele culturale organizate în comun cu instituții culturale din Republica Moldova, precum Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” și Sala cu Orgă, exprimând susținerea plenară în continuarea și diversificarea acțiunilor culturale comune pe diferite paliere ale domeniului.

Ambasadorul s-a arătat interesat în oferirea expertizei italiene la restaurarea obiectivelor de patrimoniu și în organizarea unei expoziții a ceramicii de Cucuteni în țara sa de baștină. Demnitarul italian a mai remarcat că proiectele culturale sprijinite de către Ambasada Italiei sunt menite să contribuie la reintegrarea culturală și consolidarea societății, accentuând în context necesitatea valorificării diasporei moldovenești din Italia.

La finalul discuțiilor, părțile au convenit asupra semnării unui acord de colaborare bilaterală în domeniul culturii între instituțiile de resort ale acestor două state, fapt ce ar intensifica implementarea acţiunilor concrete de promovare a valorilor culturale şi susţinere a proiectelor din diverse domenii ale culturii.

Comentarii: 0  
 
TAGURI