Timofti nu era la fel de preocupat să numească un candidat aflat în afara suspiciunilor de corupție atunci când l-a numit pe Filat
12 Ianuarie 2016 09:49
Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, aplică standarde duble cînd vine vorba despre nominalizarea unui candidat la funcția de prim-ministru.  În comunicatul de presă difuzat de președinție luni seara este menționat că “şeful statului a declarat că asupra candidatului la funcţia de prim-ministru nu trebuie să planeze suspiciuni de corupţie”. De menționat că Nicolae Timofti nu era la fel de preocupat să nominalizeze un candidat aflat în afara suspiciunilor de corupție în momentul în care l-a înaintat pentru această funcție pe Vlad Filat.

Jurnalistul Gabriel Călin atrage atenția că președintele uită detaliul că planarea suspiciunilor de corupție o decide instanța judecătorească. “Președintele uită un mic detaliu. "Planarea suspiciunilor de corupție" o decide instanța judecătorească, sau, ca în cazul lui Vlad Filat, Parlamentul.

Or, dacă este jurist (și el este), Președintele trebuie să înțeleagă următorul lucru - Curtea s-a expus în 2013 în contextul în care Parlamentul "avea dubii" și, respectiv, suspiciuni în privința candidatului. Dubiile și suspiciunile unei singure persoane, fie el și Președinte, nu se încadrează în decizia CC. Înalta Instanță ia în considerare doar decizia Parlamentului (moțiune de cenzură). În această ordine de idei, Parlamentul (majoritatea nou-constituită) este în drept să înainteze pe cine vrea și tot el (Parlamentul) să înlăture potențiali corupți. Prin vot, sau moțiune adoptată anterior”, a scris Gabriel Călin pe o rețea de socializare.

Și liberalul Valeriu Munteanu a spus în cadrul emisiunii  “În Profunzime” de luni seara că președintele Timofti nu a dorit să afle poziția liberalilor în 2014, în privința integrității unui alt candidat al Partidului  Liberal Democrat din Moldova (PLDM) la funcția de premier, Chiril Gaburici. Reamintim că Gaburici  a fost în centrul unui scandal descoperindu-se  că are diplomă de studii falsă. “Noi am mers odată la președintele Timofti, la începutul anului 2014. Eram în dreapta domnului președinte Timofti și i-am spus foarte clar că noi, Partidul Liberal, avem rezerve și avem anumite bănuieli rezonabile legate de integritatea domnului Gaburici. La care domnul președinte Timofti a spus foarte clar că ține de responsabilitatea președintelui să aprecieze acest lucru și nici nu a dorit să-i spunem că este vorba despre diplomele domnului Gaburici", a povestit Munteanu.

Reamintim că anterior mai mulți politicieni dar și experți au declarat că președintele Nicolae Timofti face jocul PLDM-ului, iar mai mulți consilieri prezidențiali ar fi în relații strânse cu liberal democrații.

Comentarii: 0  
 
TAGURI