Lupu: Preşedintele Timofti ştie că nominalizarea lui Sturza nu este susţinută de partide, nu este legitimă! PDM nu o ia în calcul această candidatură
21 Decembrie 2015 18:51
Candidatura lui Ion Sturza la funcția de prim-ministru nu este un tehnocrată așa cum pretinde Nicolae Timofti, ci este de fapt candidatura Partidului Liberal Democrat, cu care șeful statului a negociat în secret de aproximativ o lună, a declarat liderul PDM Marian Lupu. Mai mult, democrații susțin că decizia șefului statului contravine normelor constituționale, iar formațiunea nu va avea consultări cu acest candidat.

Președintele țării este liber în adoptarea deciziilor a declarat Lupu, dar a menționat că președintele a propus un candidat fără susținere parlamentară, a propus un candidat fără șanse și, în consecință, fără legitimitate și va fi un eșec garantat.

Mai mult, Marian Lupu a dezvăluit că în timpul discuțiilor la președinție, Nicolae Timofti s-a scăpat cu vorba spunând că a discutat această candidatură încă acum o lună cu președintele interimar al PLDM, Valeriu Streleț. Acest lucru a fost confirmat de Streleț, iar informația respectivă i-a surprins atât pe democrați, cât și pe reprezentanții PL și PPEM.

Lupu susține că l-a întrebat pe președinte de ce nu a consultat și alte formațiuni politice, dar acesta nu a oferit o explicație.

În opinia sa, comportamentul lui Nicolae Timofti confirmă declarațiile sale anterioare că asupra sa au fost făcute presiuni de către PLDM, la care, până la urmă a cedat. În aceste condiții, șeful statului însă trebuie să-și asume consecințele pentru aprofundarea crizei politice și economice.

„Această nominalizare este rezultatul unor înțelegeri dintre Timofti și PLDM în urmă cu o lună. Asistăm la un joc de culise impus de oameni din conducerea PLDM care au tras din timp cu negocierile, ceea ce ne dă, în consecință, tot temeiul să constatăm că se urmărește blocarea țării într-o criză politică și economică perpetuă”, a declarat Marian Lupu.

El a precizat că această desemnare s-a făcut abuziv și cu încălcarea normelor constituționale și PDM, în această situație, nu va purta discuții cu Sturza. ”Noi nu vom lua în considerare această candidatură a PLDM. Modul de nominalizare s-a făcut fără respectarea opiniei majorității partidelor, s-a făcut pe ascuns, abuziv și chiar în contradicție cu normele constituției. Din acest motiv noi nu vom avea discuții cu candidatul PLDM Ion Sturza. Noi nu dorim să fim parte a unui joc politic ascuns care se face pe din dos. Noi nu vom avea nicio întâlnire cu candidatul desemnat”, a punctat Marian Lupu.

Totodată, el s-a arătat optimist că până la 29 ianuarie parlamentul va reuși să investească un guvern pro-european, dar acest lucru se va întâmpla doar după ce va fi depășită ”tentativa ridicolă” la care asistăm în prezent.

Comentarii: 0  
 
TAGURI