Marian Lupu: PDM are dreptul să propună candidatul la funcția de premier
16 Decembrie 2015 09:38
Fracțiunea Partidului Democrat va deveni în scurt timp cea mai numeroasă dintre formațiunile proeuropene, cu dreptul de a propune candidatura la funcția de premier, a anunțat marți liderul formațiunii Marian Lupu, după o nouă rundă de discuții în formatul PDM-PLDM-PL și grupul Leancă.

„Noi, ca și partid, astăzi, și am informat colegii, la nivel de probabilitate de 90%, putem vorbi de o fracțiune care constă din 20 de deputați. Astfel, am reconfirmat poziția de grup parlamentar lider în cadrul acestui dialog cu alte partide”, a declarat Lupu.

În acest context el a reiterat că PDM are dreptul, în conformitate cu formula aplicată în ultimii ani, să propună candidatul la funcția de premier. El a făcut referire la formula propusă anterior de PLDM, potrivit căreia formațiunea care deține cele mai multe voturi în parlament are dreptul să aleagă prima.

Marian Lupu a precizat însă că PDM insistă în continuare să propună candidatul la funcția de prim-ministru.

În această situație, miercuri va avea loc o rundă de consultări între președintele Nicolae Timofti și reprezentanții partidelor proeuropene. După un șir de consultări cu șeful statului am convenit ca această rundă de consultări să aibă loc împreună pentru a clarifica toate lucrurile”, a precizat Lupu.

Dacă se va ajunge la un numitor comun, PDM este gata să propună candidatura la funcția de premier și să asigure învestirea guvernului, afirmă Lupu.

Totodată, Marian Lupu a atenționat că desemnarea de către Nicolae Timofti a unui candidat care nu are susținere politică poate aprofunda criza politică, în plus, acest lucru ar însemna încălcarea prevederilor constituționale. „Suntem republică parlamentară și din punctul nostru de vedere, dacă e desemnat un candidat care nu este rezultatul consultărilor politice și nu asigură numărul necesar de voturi ar putea fi o depășire a cadrului constituțional dincolo că va pune în perciol situația din RM și aprofundează riscul unor anticipate”, a precizat Marian Lupu.

El a precizat că dacă se va ajunge la un consens ca PDM să propună candidatul la funcția de premier, numele acestuia va fi decis la Biroul permanent al partidului.

Comentarii: 0  
 
TAGURI