Regiunea transnistreană, la un pas de război intern
2 Decembrie 2015 18:00
Regiunea transnistreană se află la un pas de un conflict politic şi militar intern, datorită rezultatelor de la alegeri, care nu convin actualei administraţii de la Tiraspol, scrie adevarul.md.

Astfel, potrivit site-ul dniestr.ru,  în faţa aşa-numitei Comisii Electorale Centrale s-au adunat câteva sute de susţinători de-ai lui Şevciuk care contestă rezultatele alegerilor desfăşurate pe 29 noiembrie.

Totodată, pagina dniester.ru anunţă că în regiunea transnistreană are loc un puci, referindu-se la protestul din faţa aşa-zisei autorităţi electorale centrale. Conform unor informaţii, la miting participă oameni de pe întreg teritoriul regiunii separatiste, fiind chemaţi prin intermediul reţelelor de socializare de către susţinătorii lui Şevciuk. Aceştia contestă legalitatea rezultatelor alegerilor nerecunoscute desfăşurate duminică şi cer renumărare voturilor şi verificarea listelor electorale.

Actuala opoziţie, care a ieşit învingătoare în urma scrutinului nerecunoscut de duminică susţine că rezultatele sunt corecte şi consideră protestul de astăzi de la Tiraspol drept unul ilegal. Reprezentanţii acesteia susţin că manifestanţii au fost forţaţi să participe la acţiunea din Tiraspol, fiind aduşi în mod organizat autorcarele din diferite zone ale regiunii din stânga Nistrului.

”Autorităţile transnistrene ar putea folosi armata pentru a-şi duce la îndeplinire scenariul. La sediul ministerul Apărării al Transnistriei a avut loc o şedinţă a Colegiilor, la care a participat ministrul Apărării, Alexandr Luchianenko, şeful Statului Major General, Oleg Gomenko, viceminiştrii Apărării, şefii mai multor departamente şi servicii, comandanţii unităţilor şi instituţiilor militare şi adjuncţii acestora, precum şi ofiţerii Statului Major General al Forţelor Armate. În timpul şedinţei ministerului Apărării al lui Luchianenko s-a vorbit despre  „mobilizarea trupelor şi aducerea trupelor la nivel de pregătire necesar pentru apărarea republicii”, scrie portalul de ştiri dniestru.ru.

Site-ul mai menţionează că aşa-numitul procuror al regiunii separatiste deschis o cauză administrativă pe faptul încălcării ordinii publice de către protestatari şi că ”urmând exemplul procurorului, recent KGB-ul din stânga Nistrului s-a alăturat taberei puciştilor”, şi că ”ambele instituţii întreprind măsuri împotriva opoziţiei, îndreptate spre neutralizarea acţiunilor acesteia”.


Comentarii: 0  
 
TAGURI