Armata rusă ar putea pleca din Republica Moldova doar după evacuarea muniţiilor din depozitele de la Colbasna
19 Octombrie 2015 16:30
Ambasadorul cu misiuni speciale al Ministerului de externe al Federației Ruse, Serghei Gubarev, a declarat că trupele ruse se află pe teritoriul Republicii Moldova cu un scop bine definit; astfel,  a anunţat în ce condiţii militarii ruşi vor părăsi regiunea trasnistreană. 

Totodată, Serghei Gubarev susţine că soldaţii ruşi prezenţi în Transnistria au un obiectiv foarte clar şi anume cel de a păzi depozitele de muniţii din localitatea Colbasna. 

„Aceste depozite sunt din 1949, din perioada Uniunii Sovietice. Este cel puţin iresponsabil dacă nu criminal să lăsăm aceste depozite fără supraveghere. Când din aceste depozite vor fi evacuate toate obiectele explozive - şi trebuie să înţelegeţi că nu este vorba despre suzete sau păpuşi, dar despre artilerie - atunci obiectivul trupelor militare va fi îndeplinit. Când vor fi evacuate aceste muniţii, atunci vor apărea condiţiile pentru ca trupele militare să părăsească acest teritoriu”, a declarat Gubarev.

Diplomatul rus nu a putut să spună când se va întâmpla acest lucru.Totuşi,  Serghei Gubarev a menţionat că Rusia a îndeplinit în totalitate prevederile acordului de la Istanbul.

De asemenea, fiind întrebat despre faptul că puterea de la Moscova este acuzată că una dintre prevederile acordului privind retragerea trupelor ruseşti din stânga Nistrului nu a fost respectată, Gubarev a declarant că autorităţile de la Chişinău nu vor să asculte declaraţiile celor de la Moscova, reiterând faptul că Rusia s-a conformat înţelegerii de la Istanbul.

Democracy.MD menţioneayă că premierul Valeriu Streleţ a cerut la summitul ONU retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. Puterea de la Moscova anunţa anterior că muniţiile de la Colbasna nu pot fi evacuate până nu există o decizie politică în reglementarea conflictului transnistrean.

Comentarii: 1  
K 19 Octombrie 2015 17:05
0 (0)
Cum a indeplinit TOT acordul de la Istanbul, care prevede reteagerea sau distrugerea TUTUROR echipamentelor si munitiilor, precum si retragerea trupelor? Daca au distrus tancurile, acum au uitat de restul? Ne crede prosti? Zic ca transnistrenii (rusi) nu le dau voie sa retraga munitiile - ei cred ca noi nu stim cine si ce le da voe Moscovei in trasnistria? Iata adevaratul interes - sa stea acolo ca o buba in Moldova, sa ne controleze. Iata asa este fatarnicia lor!
 
TAGURI