Aleksandr Lukașenko și-a depus candidatura pentru al cincilea mandat prezidențial
11 Septembrie 2015 12:06
Președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, și-a depus joi candidatura pentru încă un mandat prezidențial pe care dorește să-l obțină în urma alegerilor de pe 11 octombrie, relatează agerpres.ro citat de Democracy.MD.

El a prezentat Comisiei Electorale Centrale cele 1,76 de milioane de semnături, minimul prevăzut de lege fiind de 100 de mii de semnături.

În prezent, în vârstă de 61 de ani, Lukașenko a câștigat toate cele patru scrutinuri prezidențiale începând din anul 1994, în anul 2004 convocând și un referendum prin care a eliminat din Constituție prevederea ce îi dădea dreptul la cel mult două mandate consecutive.

Pentru scrutinul de pe 11 octombrie și-au mai depus candidatura Serghei Gaidukevici, eternul aspirant la postul de președinte, dar care nu-și ascunde loialitatea față de Lukașenko, liderul cosacilor din Belarus, Mikola Ulaiovici, și activista Tatiana Korotkevici.

Menționăm că la ultimele alegeri, în anul 2010, Lukașenko a obținut aproape 80% din sufragii, dar scrutinul a fost marcat de o represiune violentă împotriva opoziției, care a denunțat fraude.

Aceste acțiunile represive și încălcarea drepturilor omului au determinat Uniunea Europeană să instituie sancțiuni contra Belarusului.

Deși a dus constant o politică de apropiere față de Rusia, Lukașenko nu a recunoscut până în prezent anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia. El s-a întâlnit de mai multe ori cu președintele ucrainean Petro Poroșenko și a găzduit în luna februarie negocierile de pace dintre guvernul de la Kiev și separatiștii proruși, la care au mai participat liderii din Rusia, Germania și Franța.

Comentarii: 0  
 
TAGURI