Blogger: Ion și Vladimir Rusu nu vor să rămână închiși după gratii pentru mulți ani, au început să vorbească
21 August 2015 21:41
Abandonat în subsolul CNA, sfătuit să se descurce singur și chinuit de decesul bunicii, Vladimir Rusu, nepotul lui Vlad Filat, a fost eliberat, însă urmează să se prezinte la CNA de fiecare dată când va fi chemat să depună mărturii și să mai informeze despre cum a fost furat miliardul de la Banca de Economii cu implicarea unchiului său.

Procurorul de caz spune că tatăl lui Vladimir și-a recunoscut vina în partea ce ține de gestionarea personală a unor firme implicate în tranzacțiile dubioase de la BEM (vezi știrea pe realitatea.md). Această informație ne spune clar că cei doi membri ai familiei Rusu au început să vorbească cu procurorii despre miliard, offshore, Filat, BEM, Shor, tranzacții dubioase, escrocherie, delapidări, etc.

Cu siguranță dosarul merge la pachet și problema cum AIPA a eliberat firmei acestora milioane de lei în anii precedenți, pentru terenuri procurate și plantații înființate tot cu banii de la BEM. Ca să fie mai clar, trebuie să cunoaștem că banii ar fi mers pentru procurarea terenurilor și pentru înființarea plantațiilor, apoi au fost dublați cu subvenții de la Stat, prin intermediul AIPA. Furi un leu și câștigi doi, dacă ar fi să luăm după această logică.

Evident, eliberarea lui Vladimir Rusu a fost conform procedurii și practicii stabilite în procesul penal. Respectiv, procurorul cere schimbarea măsurii preventive anume atunci când inculpatul începe să colaboreze cu organele și furnizează informații prețioase pentru mersul anchetei. Bănuiala mea de azi dimineață s-a adeverit. Astfel, vedem că unul din cei doi membri ai familiei Rusu a fost eliberat chiar la cererea procurorilor, după cum confirmă procurorul anticorupție Adriana Bețișor. E ca un fel de schimb între procurori și inculpați. Se negociază cu principalul și se eliberează câte unul din ei. Probabil săptămâna viitoare am putea asista la eliberarea Tatianei Roșioru sau a lui Igor Cijov.

Probabil acum Vlad Filat este în gardă. Nepotul a fost eliberat pentru că tatăl a început să spună procurorilor ce și cum a făcut, la rugămintea și în beneficiul cui. Ion și Vladimir Rusu nu vor să rămână închiși după gratii pentru mulți ani. Până la urmă s-ar putea demonstra că ei au fost doar niște complici, figuranți care l-au acoperit pe Filat. La închisoare trebuie să ajungă cel care a beneficiat de cea mai mare sumă de bani furată de la BEM, nu complicii.

Să nu uităm că și Ilan Shor a început să vorbească cu procurorii despre cine a furat banii. Atunci mai mulți peledemiști au început să critice eliberarea partenerului de afaceri al lui Filat, fiind conștienți că lațul o să se strângă tot mai mult la gâtul liderului lor de partid.

Rând pe rând, în baza mărturiilor lui Ion și Vladimir Rusu, precum și a celorlalte persoane inculpate în acest dosar, se va ajunge la hoțul principal. Deja este clar cine este acesta, însă a rămas să se demonstreze prin acte și semnături concrete. Filat deja nu se mai poate ascunde. Cine știe, poate ar fi o șansă pentru el să se ascundă tot acolo unde-l ține acum și pe Coliță Vicol de la FISC, însă oricum va fi găsit.

Părerea mea este că Filat ar trebui să vină la procuratură și să se autodenunțe. Nu mai văd rostul să-și chinuie rudele. Să vină și să spună tot ce a făcut. Să-și asume răspunderea pentru faptele sale și să plece singur în izolator până când va primi pedeapsa cuvenită.

Comentarii: 0  
 
TAGURI