Marsul de comemorare a eroilor marii uniri
17 Septembrie 2012 23:06
16 martie, la Chişinău, cu ocazia Zilei Naţionale a României, mai mulţi tineri din Republica Moldova şi România  au organizat un marş de comemorare a eroilor marii uniri.
Marşul a început în scuarul Academiei de Ştiinţe. La acţiune s-au alăturat şi membri ai Partidului Naţional Liberal (PNL), în frunte cu Vitalia Pavlicenco. Manifestanţii scandau: ,,Unire cu România”, ,,Limba română, Unica stăpână”, ,,România Mare, în vechile hotare”, ,,Basarabia e România”, "Chişinău şi Bucureşti - capitale româneşti!",,Refuz, rezist, sunt anticomunist”. Aceştia au fost însoţiţi de un taraf, care au interpretat cântece patriotice pe tot parcursul marşului. 
În apropiere de intersecţia bulevardului Ştefan cel Mare cu strada Puşkin, manifestanţii unionişti au fost întâmpinaţi de un grup de aproape 100 de persoane, care scandau ,,Moldova” şi ,,Nu expansiunii române”. Mai multe persoane din cele două grupuri s-au luat la bătaie, însă la scurt timp poliţiştii au reuşit să-i disperseze. Ulterior, la intersecţia bulevardului Ştefan cel Mare cu strada Bănulescu-Bodoni, un alt grup de persoane a încercat să se opună coloanei de manifestanţi, însă şi de această dată poliţia a intervenit.
Manifestaţia, organizată de Platforma Civică Acţiunea 2012, s-a încheiat în scuarul Teatrului de Operă şi Balet, unde participanţii au încins o horă, iar apoi au fost rostite discursuri pro-unioniste. 
Platforma Civică Acţiunea 2012 este formată ONG-uri şi persoane care susţin unirea Republicii Moldova cu România şi militează pentru realizarea obiectivului generaţiilor trecute, prezente şi viitoare de regăsire a românilor de pe cele două maluri ale Prutului în cadrul aceluiaşi stat. 

Ţinem să reamintim ca organizatorii plănuiau  manifestarea cu 10 000 de persoane, ca mai apoi să anunţe cifra de 7 000. Cei prezenţi susţin  că la Marşul Unirii au participat  în jur de 900 de persoane, dintre care  jumătate au fost cetăţeni de pe celălalt mal al Prutului.

Comentarii: 0  
 
TAGURI