Marşul Unirii a demonstrat influienţa lui Vlad Filat pe segmentul de dreapta...
17 Septembrie 2012 15:10
Unii o vedeau deja ca o dată neagră în calendar, alţii o numeau ca o zi ruşinoasă pentru Republica Moldova, alţii mai dihai mai că nu preziceau sfârşitul lumii în această zi.
A trecut şi data de 16 septembrie. Unii o vedeau deja ca o dată neagră în calendar, alţii o numeau ca o zi ruşinoasă pentru Republica Moldova, alţii mai dihai mai că nu preziceau sfârşitul lumii în această zi. Intuiau sânge, bătăi, clădiri distruse, mai pe scurt un fel de 7 aprilie 2009. După câte am văzut cu toţii, tot a fost paşnic, fără bătăi, altercaţii, ouă şi pietre. Ministerul de Interne şi-a îndeplinit misiunea pe nota 10. Aici cu adevărat este meritul d-lui Ministru şi al subalternilor săi. În cazul dat  d-ul Ministu Dorin Recean a trecut un "botez" în forţă cu brio. Cred că şi Serviciul de Informaţie şi Securitate a depus tot efortul ca manifestaţiile date să nu umbrească şi aşa pătata autoritate a Republicii Moldova.
Din cele comunicate de Ministerul de Interne aflăm că la Marş au participat circa 1200 de oameni, Vitalia Pavlicenco însă declară 10000 de participanţi. Ca deobicei cei ce organizează anunţă un număr de câteva ori mai mare decât cel real. Am văzut şi poze de la acest eveniment cu Teatrul Verde semipustiu şi o coloană de manifestanţi destul de numeroasă, numai că jumătate erau poliţişti. Intuiesc că şi efectivul SIS era în rândurile manifestanţilor, dar asta e şi normal. Mai să uit de un număr impunător de jurnalişti care era şi ei prezenţi în rândurile manifestanţilor. Din cele relatate mai sus reese că Marşul Unirii a fost "susţinut" numeric de Ministerul de Interne, Serviciul de Informaţie şi Securitate şi reprezentanţii mass-media.
Dar şi aceasta pentru mine nu este important. Unica concluzie care este evidentă în urma acestui Marş al Unirii este că, Prim-ministrul Vlad Filat este cu adevărat cel mai influent politician pe segmentul de dreapta în Republica Moldova. Apelul lui înainte de plecare la Moscova şi-a făcut efectul. O bună parte din cei care poate că şi doreau să iasă la protestul pro Unire, au dat ascultare îndemnului Prim-ministrului Vlad Filat de a nu participa în ziua de 16 septembrie la evenimentele pro şi contra unirii României cu Republica Moldova. Sunt convins că dacă Vlad Filat nu făcea acel apel apoi cu adevărat la Marşul Unirii participau mai mult de 10000 de manifestanţi.
Ieri la o emisiune de la Publika TV, am văzut un sondaj în direct unde circa 84% din cei care au votat, au fost de părerea că marşurile şi antimarşurile dispersează societatea şi nu aduc nimic bun pentru Republica Moldova. După părerea mea această situaţie este şi în detrimentul României. Faptul dat ne permite să concluzionăm că o mică parte a societăţii îşi doreşte o eventuală unificare. De fapt unificarea României şi Republicii Moldova este practic imposibilă la momentul dat. Acordul a 27 de ţări din UE, conflictul de pe Nistru, o Autonomie Găgăuză şi o minoritate etnică ce nu-şi doreşte acest lucru face imposibil unificarea. Deci toate aceşti factori şi nu numai se împotrivesc vehement unificării. Escaladarea de mai departe a acestui conflict ar aduce la dezmembrarea Republicii Moldova, la dezechilibru în societate şi cît nu este de sumbru, ar putea aduce la un conflict sângeros în Republica Moldova.
Sunt de părerea că fiecare dintre noi are dreptul la părere proprie. Are dreptul să manifesteze paşnic. Dar atunci când manifestaţiile unora creează premize pentru contramanifestaţiile altora şi aduc în societate o tensiune nedorită ele trebuie contracarate. Republica Moldova este un stat suveran şi independent, iar atunci când cineva încearcă să destabilizeze această situaţie trebuie tras la răspundere. Am să fiu de acord cu istoricianul Ruslan Şevcenco care a adus şi exemple de "calmare" a spiritelor de reunificare a Statului Texas din SUA cu Mexicul unde Servciile Speciale împreună cu Procuratura SUA au "potolit" toate spiritele de unificare. Exemplul cu nordul Italiei care la fel îşi dorea o destabilizare a situaţiei, situaţia din Spania, din Belgia etc, pot fi utilizate şi în cazul nostru.
La momentul dat Republica Moldova este obligată să soluţioneze conflictul de pe Nistru, să reintegreze ţara, să potolească spiritele naţionaliste şi numai după aceasta să ea decizii în care parte să o apuce, unde să se integreze şi cu cine să se unească.
Comentarii: 0  
 
TAGURI