Coșmar pentru Vlad Filat! Leancă şi Usatîi, favoriţii moldovenilor
16 Aprilie 2015 11:30
Cele două partide de la guvernare, PLDM și PD, se află la coada clasamentului ce rezultă dintr-un sondaj de uz intern, intitulat „Public Perceptions of Politics and Government”, realizat de National Democratic Institute (NDI).
Cele două partide de la guvernare, PLDM și PD, se află la coada clasamentului ce rezultă dintr-un sondaj de uz intern, intitulat „Public Perceptions of Politics and Government”, realizat de National Democratic Institute (NDI).
Aceste două formațiuni sunt cotate cu doar 7 și respectiv 8 la sută din opțiunile respondenților. De cealaltă parte, Partidul Patria și Partidului lui Iurie Leancă sunt cotate cu cel mai înalt procentaj: 13% și respectiv 12%.
Sondajul a fost realizat în perioada 1-26 martie, pe un eșantion de 1500 de persoane din mai multe regiuni importante ale Republicii Moldova, printre care Chișinău, Orhei, Briceni, Cahul, Comrat, Nisporeni și Criuleni. Marja de eroare este estimată la +/- 2,5 la sută.
Precizăm că sondajul realizat nu este făcut public și este prezentat doar conducerii partidelor, în perioada 14-15 aprilie. Acest fapt ne-a fost confirmat de Aleksandr Petkov, fruntaș din echipa politică a lui Renato Usatîi.

Întrebați pe cine ar vota dacă Președintele ar fi ales de întregul popor, 16% dintre cei intervievați au răspuns că pe Iurie Leancă, iar alte 14% - pe Renato Usatîi. Pentru actualul președinte, Nicolae Timofti, ar fi gata să voteze doar 1% dintre respondenți.

Cu referință la încrederea în partidele politice, doar Partidul lui Iurie Leancă se bucură de o proporție pozitivă a răspunsurilor pozitive în raport cu cele negative. La rândul lor, Partidul Patria, PSRM și PCRM se situează pe poziții aproximativ similare, diferența dintre ele variază în limita unui singur punct procentual. În cazul PDM, numărul respondenților care i-au dat o aprecierea negativă este de două mai mare decât a celor care și-au exprimat încrederea, iar cât privește PLDM, disproporția este și mai mare.
La capitolul încrederea în figurile politice, apreciată cu calificativele pozitiv/negativ, din nou, Iurie Leancă se bucură de un scor pozitiv. O percepție mai degrabă pozitivă este înregistrată și de primarul Capitalei, Dorin Chirtoacă, pe când alți importanți politicieni, cum ar fi Usatîi, sau Voronin, au primit o ”notă” predominant negativă. Marian Lupu se află pe poziția a 10-a, iar Vlad Filat - pe a 15-a. Vladimir Plahotniuc se bucură de încrederea a doar 15% dintre respondenți, în timp ce 71% îl apreciază negativ ca personalitate politică.
Amintim că în urma alegerilor parlamentare din 30 noiembrie, Partidul Socialiştilor din Moldova a obţinut 20,51% din sufragii, Partidul Liberal Democrat din Moldova – 20,16%, Partidul Comuniştilor din Republica Moldova – 17,48%, Partidul Democrat din Moldova – 15,80%, iar Partidul Liberal – 9,67%.

 

 
 

 

Comentarii: 4  
Dima 16 Aprilie 2015 11:59
0 (0)
Filat are ce are , nu si-a putut tine in viata partidul. Dar oricum nu cred eu ca opinia publica e reflectata aici corect. Sau e inscenat acest sondaj , sau rata de eroare e mult mai mare de cit 3 %
Valeriu 16 Aprilie 2015 12:01
0 (0)
Cum, adica PD , cei care au crescut cu 4 mandate mai mult la ultimile alegeri sa aiba o asa cadere dramatica? Nu cred, nu vad motiv. Ei au dus o politica loiala , eu nu au avut fisuri pe interior , nu sunt vizati de prblema BEM-ului spre exeplu , e o absurditate
Mihai 16 Aprilie 2015 12:30
0 (0)
Este ceva firesc partidele aflate la guvernare sa fie aratate in sondaje cu rezultate slabe.
Sergiu 16 Aprilie 2015 16:38
0 (0)
Prea multe incertitudini in acest barometru prezentate în sondaj nu reflectă nici pe departe adevărata stare de lucruri. O recunosc chiar și autorii sondajului, care spun că din motive cunoscute numai de ei la întrebarea închisă despre intenția de vot, în lista partidelor nu au fost incluși doi lideri ai clasamentului electoral – Partidul condus de Iurie Leancă și cel condus de Renato Usatîi
 
TAGURI