Timofti: Suntem dispuşi să acordăm Transnistriei o autonomie largă
23 Iulie 2012 11:00
2188 0 jurnal.md
Autoritățile de la Chișinău sunt dispuse să acorde regiunii transnistrene o autonomie largă, dar Rusia trebuie să-și retragă trupele de la Colbasna, afirmă președintele Nicolae Timofti.

„Noi suntem dispuşi să acordăm regiunii transnistrene o autonomie largă, pornind de la principiul de suveranitate al Republicii Moldova. Pentru noi este important ca statul să rămână integru şi funcţional, ca Republica Moldova să rămână o ţară democratică şi să-şi păstreze cursul de integrare europeană, deoarece pentru noi valorile europene sunt importante”, a declarat șeful statului în cadrul unui interviu pentru Cronica română.
Timofti a accentuat că indiferent de modul în care decurg negocierile în formatul 5 +2, Rusia trebuie să-și muniţiile ruseşti la Colbasna şi trupele care păzesc acele muniţii. „Poziţia noastră rămâne neschimbată: Federaţia Rusă trebuie să îşi retragă trupele şi armamentul, în conformitate cu angajamentele pe care şi le-a asumat pe plan internaţional, începând de la summit-ul OSCE de la Istanbul, din 1999”, a adăugat președintele RM.
Referindu-se la relațiile moldo-ruse, Nicolae Timofti a menționat că vor fi evitate orice tensiuni cu Rusia.
„Eu m-am întâlnit la Chişinău şi la Moscova cu oficiali ruşi care mi-au arătat că înţeleg aspiraţia de integrare europeană a Republicii Moldova. Noi vom evita orice fel de tensiuni în relaţiile noastre cu Federaţia Rusă, care este un stat important în regiune şi cu care avem un trecut comun. Sunt ferm convins că cetăţenii ruşi şi moldoveni aşteaptă de la politicieni să construiască poduri, nu să restricţioneze accesul pe ele”, a spus șeful statului.
Comentarii: 0  
 
TAGURI