Coaliţie socialisto-liberală împotriva veteranilor
28 Februarie 2015 18:00
2982 0 Victoria Lisic Politics of Moldova
Partidul Socialiştilor condus de Igor Dodon a fost singura formaţiune politică, alături de Partidul Liberal al lui Mihai Ghimpu, care nu a votat vineri în parlament declararea anului 2015 drept Anul veteranilor celui de-al Doilea Război Mondial.

Partidul Socialiştilor condus de Igor Dodon a fost singura formaţiune politică, alături de Partidul Liberal al lui Mihai Ghimpu, care nu a votat vineri în parlament declararea anului 2015 drept Anul veteranilor celui de-al Doilea Război Mondial.

Deşi anterior au optat pentru aprobarea unui asemenea document care să consfinţească rolul participanţilor la război, având în vedere că se împlinesc 70 de ani de la finalizarea conflagraţiei mondiale, într-un mod neaşteptat socialiştii au refuzat să susţină proiectul.
Singura explicaţie a lui Dodon la această decizie a fost legată de o sintagmă din titlul proiectul de hotărâre şi anume că anul este dedicat veteranilor  celui de-al Doilea Război Mondial şi nu ”Marelui Război pentru Apărarea Patriei”, asta chiar dacă direcţia juridică a parlamentului a explicat că formula propusă de Dodon este una ilegală.
Unii deputaţi susţin că decizia socialiştilor demonstrează că această formaţiune nu este interesată de problemele Republicii Moldova, implicit a veteranilor de război cărora le-a promis în campania electorală că-i va susţine, ci de propriile interese de partid şi personale ale lui Dodon. De asemenea, potrivit acestora, Dodon de fapt nu a votat proiectul doar pentru că acesta a fost elaborat de comunişti.
Potrivit documentului, urmează să fie adoptat şi un plan de acţiuni consacrate sărbătorii de 9 mai, iar instituţiilor de presă li se recomandă să desfăşoare o campanie amplă de reflectare a evenimentelor organizate cu acest prilej.
Politics.MD precizează că PSRM, care se declară un adept al integrării Republicii Moldova în Uniunea Euroasiatică, a refuzat să voteze hotărârea deşi decizia de declarare a anului 2015 dedicat veteranilor de război a fost luată în cadrul unui summit al CSI şi va fi marcat în întrega comunitate post-sovietică.
Comentarii: 0  
 
TAGURI