Filat se folosește de conflictul său cu Ghimpu ca să-l elimine pe Leancă!
29 Ianuarie 2015 16:07
3509 0 Alex Cozer Democracy.MD
Cu puțin timp în urmă, președintele PLDM, Vladimir Filat, a lansat un apel public, pe Facebook, către PL, îndemnând liberalii să „demonstreze” că sunt proeuropeni și să-l voteze pe Leancă la funcția de premier. 
Cu puțin timp în urmă, președintele PLDM, Vladimir Filat, a lansat un apel public, pe Facebook, către PL, îndemnând liberalii să „demonstreze” că sunt proeuropeni și să-l voteze pe Leancă la funcția de premier.
Acest apel al lui Filat, unul plin de acuzații la adresa PL, în care insinuează că singurele valori care îi reprezintă pe liberali sunt „pârghiile și funcțiile” și că dacă aceștia nu-l vor vota pe Leancă, se vor face vinovați de „împingerea țării spre alegeri anticipate”, nu este decât o altă diversiune ieftină a celui care se considera altă dată „politicianul nr.1” din Moldova.
Ce este extrem de ciudat în acest apel, e că vine la doar 12 ore după ce Leancă anunța public că urmează ca astăzi să înceapă discuțiile cu PL și PCRM, pentru a identifica voturile necesare alegerii sale în fruntea Guvernului.
I-am contactat pe cei din PL, întrebându-i dacă Leancă a fost astăzi la discuții cu liberalii sau dacă măcar a luat legătura cu ei. Iar răspunsul a fost unul franc: „nimeni n-a venit, nimeni nu ne-a contactat”.
În aceste condiții, nu pot să nu mă întreb de ce acum? De ce Filat s-a apucat să lanseze apeluri publice către PL fără a aștepta ca Leancă să discute mai întâi cu liberalii? Oare nu pentru a distruge încă o dată orice punte între Leancă și PL?
Pentru că această declarație are clar un caracter provocator, mai ales știind care este firea liderului PL, Mihai Ghimpu. În loc să stingă focul de la sediul PL, Filat a aruncat benzină în flăcări, încercând să-l enerveze pe Ghimpu, ca ăsta să vină cu o reacție negativă și să fie compromise din start orice discuții cu Leancă.
De ce nu a așteptat Filat discuțiile între Leancă și liberali? De ce nu a mers chiar el, alături de Leancă, la aceste discuții, înainte de a lansa apeluri patetice?
Motivul este unul simplu, despre care tot scriu de luni bune. Filat nu-l vrea sub nicio formă pe Leancă în fruntea Guvernului. Filat a avut o înțelegere cu Plahotniuc și Voronin, pentru ca PCRM să declare că nu-l vor vota pe Leancă în fruntea Guvernului.
Pentru că dacă Filat era lider de partid adevărat și chiar și-l dorea pe Leancă premier, condiționa clar acest lucru înainte de a forma alianța cu PCRM și PD. Înainte de a fi votat Candu speaker, înainte de a fi votate comisiile parlamentare și vicepreședinții, Filat trebuia să condiționeze: votăm, dar numai dacă ulterior tot aceste partide vor vota Guvernul Leancă. Așa se face într-o coaliție politică, nu?
Asta însă ar fi făcut un politician adevărat, unul sincer și demn. Nu un valet decăzut al lui Plahotniuc, care doar prin diversiuni ieftine operează din momentul în care și-a cerut scuze public în fața celui pe care-l făcea „criminal, care trebuie să stea la pușcărie”.

Dacă Leancă avea, să zicem, vreo 10% șanse de a mai ajunge premier cu votul PL-ului, atunci, prin acest apel, Filat a avut grijă să le compromită și pe astea. 

Comentarii: 0  
 
TAGURI