Presiuni asupra Curții Constituționale, pentru a emite o decizie favorabilă Maiei Sandu
22 Februarie 2021 17:10
Șeful misiunii UE în Moldova, Peter Michalko, alături de alți ambasadori străini, ar fi recurs la presiuni directe asupra magistraților Curții Constituționale, pentru a emite mâine, 23 februarie, o decizie favorabilă Maiei Sandu. Ipoteza a fost înaintată de jurnalistul Nicolae Federiuc, citat de portalul newsin.md.

„Aflăm, din surse neoficiale, că șeful misiunii UE, alături de alți ambasadori străini, nu s-a limitat doar la mesaje politice părtinitoare, lansate prin intermediul presei, ci ar fi recurs la presiuni directe asupra Curții Constituționale. Adică le-ar fi cerut direct magistraților să emită o decizie în favoarea Maiei Sandu, chiar dacă aceasta ar veni în contradicție cu norma constituțională în sine și ar compromite în mod evident imaginea acestei instituții supreme”, a scris Nicolae Federiuc.

Totuși, scrie jurnalistul, acest lucru este greu de demonstrat, însă, potrivit lui, ipoteza pare plauzibilă, mai ales în contextul în care Curtea Constituțională nu s-a expus imediat asupra constituționalității decretului de desemnarea Nataliei Gavrilița la funcția de premier, dar a amânat pronunțarea unei decizii cu o săptămână.

„Ne-am putea trezi mâine cu o decizie care să răstoarne nu doar logica constituțională, ci și ditamai mitul despre statul de drept, promovat și susținut formal de aceeași Uniune Europeană. De fapt, mai există cineva care crede cineva în aceste mituri?”, se întreabă jurnalistul.

Federiuc a scris în editorialul său și despre comportamentul din ultima perioadă a șefului misiunii UE în Moldova, Peter Michalko. Potrivit lui, acesta a pornit o campanie activă împotriva candidatului desemnat de majoritatea parlamentară, cu o virulență care ridică mai multe semne de întrebare. ”În primul rând, ambasadorul a preluat limbajul politico-electoral al Maiei Sandu, numindu-i pe unii deputați infractori, chiar dacă nicio instanță nu a confirmat oficial această supoziție. Adică Michalko a încălcat, cu bună știință, prezumția nevinovăției. Este un lucru inacceptabil pentru oricine, darămite pentru un diplomat străin, pentru că aici vorbim despre un drept universal, garantat de Carta Europeană a Drepturilor Omului. Michalko ar trebui să înțeleagă că vorbește în numele Uniunii Europene, care acum doi ani, a recunoscut rezultatele alegerile parlamentare și respectiv legalitatea actualului parlament. Este un parlament ales în mod democratic, de către cetățenii moldoveni, sub strictă monitorizare internațională, iar mandatul său expiră peste doi ani. Nu s-a întâmplat nimic până acum care ar putea anula acest mandat”, a punctat Nicolae Federiuc.

Comentarii: 0  
 
TAGURI