R. Moldova nu se mai regăseşte în lista ţărilor cu risc epidemiologic ridicat pentru România
19 Ianuarie 2021 13:26
România a actualizat lista statelor cu risc epidemiologic ridicat, iar Republica Moldova nu se mai regăseşte printre ţările din lista respectivă. Decizia a fost luată de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă din România şi intră în vigoare astăzi, 19 ianuarie, de la ora 18.00. Aceasta înseamnă că persoanele care se încadrează în excepţii şi vor călători din Republica Moldova, nu vor fi plasate în carantină la intrarea în România.

Potrivit Ambasadei României în Republica Moldova, este menţinută interdicţia de intrarea pe teritoriul României prin punctele de trecere a frontierei de stat a cetăţenilor străini şi apatrizilor, cu o serie de excepţii, relatează IPN. Cetăţenii Republicii Moldova, ca şi ai altor state care nu se încadrează în categoriile de excepţii, nu au dreptul de a intra pe teritoriul României pe durata stării de alertă. Lista persoanelor care fac parte din excepţii pot fi găsite pe site-urile oficiale ale autorităţilor române.

Totodată, în cazul străinilor aflaţi în tranzit, intrarea pe teritoriul României poate fi permisă, dacă prezintă garanţii că li se va permite intrarea pe teritoriul statului de destinaţie sau că vor părăsi teritoriul României – având acte doveditoare în acest sens. Dovada scopului călătoriei se poate face în baza unui drept de şedere, dacă sunt impuse astfel de limitări de către statele de tranzit sau destinaţie.

La fel, informează Ambasada, este cazul ca cetăţenii să se asigure din timp că ţara de destinaţie finală sau de tranzit, în această perioadă nu are restricţii instituite la călătorii pentru cetăţenii Republicii Moldova în contextul pandemiei cu virusul COVID-19, pentru a putea prezenta această informaţie autorităţilor de frontieră la momentul trecerii, la fel şi documentele doveditoare privind dreptul de intrare în ţara respectivă. De asemenea, se recomandă ca tranzitul să se facă neîntrerupt, utilizând coridoarele umanitare special create în acest sens.

Comentarii: 0  
 
TAGURI