Criza sanitară mondială a scos la lumină peste tot flagelul violenţelor sexiste şi sexuale, scrie France Presse: ţări ca Nigeria şi Africa de Sud au cunoscut creşteri dramatice ale numărului de violuri, în Peru s-au înmulţit cazurile de dispariţii de femei, a crescut numărul femeilor ucise în Brazilia şi Mexic, iar în Europa asociaţiile de apărare a femeilor sunt debordate.
Conform statisticilor ONU Femei publicate la finele lui septembrie, izolarea a dus la înmulţirea în toată lumea a plângerilor sau apelurilor la autorităţi în legătură cu violenţe domestice: cu 30% în Cipru, cu 33% în Singapore, cu 30% în Franţa şi cu 25% în Argentina.
Pretutindeni în lume, pe fondul restricţiilor de deplasare impuse în ideea de a limita răspândirea virusului, femei şi copii au fost izolaţi, în spatele uşilor închise, în condiţiile în care „casa este locul cel mai periculos pentru femei”, după cum a amintit încă din aprilie un grup de asociaţii de sprijin din Maroc, care au cerut autorităţilor un „răspuns de urgenţă”.
În toate ţările, încetinirea activităţii în anumite instituţii, închiderea de firme, centre culturale sau sportive şi a şcolilor au blocat posibile căi de scăpare pentru victime, deja slăbite de insecuritatea economică şi socială determinate de virus.
Consecinţele coronavirusului asupra drepturilor femeilor ar putea fi foarte grave pe termen lung. În iulie, Naţiunile Unite au avertizat că şase luni de restricţii sanitare ar putea antrena 31 de milioane de cazuri suplimentare de violenţe sexiste în lume, şapte milioane de sarcini nedorite şi ar putea pune în pericol lupta împotriva mutilării genitale feminine, precum şi a căsătoriilor forţate.