Unde au ajuns să fie depozitați în Timișoara morții de COVID-19
17 Noiembrie 2020 12:40
Spitalul Victor Babeș din Timișoara a făcut un contract de 81.000 de lei pentru ca morții de COVID să fie duși într-o remorcă de TIR pe post de morgă.

 “E cea mai civilizată soluție”, explică managerul Cristian Oancea, argumentând că morga spitalului e mica, transmite democracy.md cu referire la libertate.ro.

De câteva zile, morga Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara a fost externalizată la 5 kilometri de spitalul din estul orașului.

Aceasta a fost improvizată într-o remorcă frigorifică de TIR, amplasată pe Stadionul CFR, chiar în fața gradenelor arenei. Aici, rudele și aparținătorii oamenilor care mor de COVID vin să-și identifice apropiații decedați. Conform datelor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), costul este unul însemnat pentru spital, care plătește 81.000 de lei pentru transportarea și depozitarea a 150 de persoane decedate.

La acesta se adaugă un alt contract, cu aceeași firmă – SC Casa Funerară Octavian și Adi SRL -, pentru aceleași servicii funerare în cazul altor 20 de victime.

De ce costă 81.000 de lei

Conform contractului, publicat pe SEAP, costul de 81.000 de lei este defalcat în felul următor:

150 x transport funerar de 390 de lei, total de 58.500 de lei

150 x serviciu funerar (depozitare) de 150 de lei, total de 22.500 de lei

Managerul Spitalului Victor Babeș, Cristian Oancea, a confirmat colaborarea cu firma respectivă pentru serviciile funerare în cazul pacienților decedați de COVID. “Firma este SC Casa Funerară Octavian și Adi SRL. Perioada contractului 9.11. – 31.12.2020.

Suma este 390 RON per persoană decedată transport + depozitare corp 24 de ore container frigorific mortuar”.

Întrebat de ce s-a recurs la această metodă, Oancea a spus: “Facem asta când serviciul nostru mortuar este plin. Depinde în mod special de perioada de weekend. Când avem multe decese, avem contract cu această firmă, care este acreditată. Noi avem o morgă mică, așa că ducem cadavrele acolo, pe cheltuiala spitalului”, a punctat șeful spitalului de boli infecțioase.

“Morga e împărțită în două și mică”

În plus, Oancea susține că “morga mică este, la rândul ei, împărțită în două, pentru a exista circuite. Avem și decedați COVID, dar și non-COVID, de aceea am luat decizia să facem așa. Avem zile în care nu avem niciun deces, dar în weekendul în care am avut zece decese am zis că asta este cea mai civilizată soluție”.

Întrebat dacă TIR-ul este acreditat de Direcția de Sănătate Publică, acesta a spus că este, din ce știe el. În luna aprilie, patronul firmei, Octavian Batori, vorbea, pentru ziarul Lugojeanul, despre un TIR asemănător care era parcat lângă spitalul din Lugoj. “Are capacitate de 50 de locuri pentru decedați”, spunea acesta pentru sursa citată.

Comentarii: 0  
 
TAGURI