Care au fost cele mai citite cărți în 2019
2 Ianuarie 2020 14:04
Ai carte, ai parte. În 2019, administratorii librăriilor spun că numărul cititorilor a crescut cu 20 de procente, comparativ cu anul trecut.

Deși multe cărți se pot găsi în format electronic, cititorii fideli nu ezită să pășească pragul unei librării, măcar odată pe săptămână, transmite Democracy cu referire la Publika.

”Mai mult cumpără cartea străină, tradusă în limba română. Cel mai popular titlu și cel mai solicitat este ”Povestea mea” de Michel Obama. Am aici chiar cartea. Atât în limba română, cât și în engleză. Vitalie Cipileaga din scriitorii basarabeni care sunt întrebați la noi, iar din cei români ar fi Irina Binder”, a spus Veronica Zubco, administrator librărie.

Clasamentul este diferit de la o editură la altă. O altă librărie din Capitală se laudă cu cele mai bune vânzări la romanul ”Portocale verzi” al scriitorului basarabean Vitalie Cipileaga. În top figurează și cartea de poezii ”Dor de dor de tine”, care a fost lansată acum două luni.

”Pe locul doi ne surprinde plăcut cartea de poezii a tânărului scriitor român Constantin Romulus Preda, care în scurt timp, de la apariție, în septembrie, s-au vândut peste două mii de exemplare, ceea ce este un rezultat foarte bun pentru poezie”, a zis Marcel Cebotari, administrator librărie.

Și cărțile pentru copii s-au vândut ca pâinea caldă în 2019.

”Cel mai mult s-a solicitat ”Albinuța” pentru preșcolari, iar pentru școlari din Ion Druță: ”Frunze de dor”, ”Horodiște” sau povestiri ”Balada celor cinci motănași”, a zis Mariana Pagu, librar-șef la o librărie din Capitală.

Cumpărătorii spun că nu țin cont de bani atunci când aleg un titlu de carte.

”De obicei, obișnuiesc să cumpăr cărțile de dezvoltare personală, acolo unde fac notițe, unde mai însemn câte ceva. - Cât de des cumpărați o carte? - Aproape în fiecare săptămână, soțul meu ar spune că prea des”.

”Sunt niște detective, niște biografii am ales. Și în librării obișnuiesc să merg. Chiar și de la doamnele pe stradă, care pur și simplu vând cărți. Nu e numaidecât ca cartea să fie nou-nouță”.

”Acum mă uit la cărți pentru copii. Mai exact pentru copii de trei anișori. Eu acum, având copil mic, toată biblioteca mea este fixată pe cărți pentru creșterea copilului, legate de dezvoltarea copilului”.

”Mă impulsionează când cumpăr, totuși, recomandările date de cineva. Topurile din cărți, deoarece concluziile sau comentariile date, totuși, se adeveresc”.

În municipiul Chișinău sunt în jur de 15 librării.

Comentarii: 0  
 
TAGURI