Peste 100 de mii de vizitatori sunt așteptați la Ziua Națională a Vinului
27 Septembrie 2019 10:00
Circa 70 de vinării vor participa în acest an la cea de-a XVIII-a ediție a Zilei Naționale a Vinului. Sărbătoarea se va extinde din punct de vedere teritorial pe o suprafață de aproximativ 25 de mii de metri pătrați, din Piața Marii Adunări Naționale pînă strada pietonală, dar și geografic, prin participarea ansamblurilor de muzică din Romînia și Ucraina.

Organizatorii spun că se așteaptă la peste 100 de mii de vizitatori, transmite IPN. Într-o conferință de presă, ministra agriculturii, dezvoltării regionale și mediului, Georgeta Mincu, a spus că Republica Moldova a reușit să impună standarde de calitate, așa ca astăzi Moldova să fie în top zece exportatori de vin în lume.

„Fiecare viticultor care lucrează în podgorie, care lucrează ca producția să fie de calitate va fi sărbătorii în în primul week-end de octombrie”, a spus ministra.

Potrivit directorului Oficiului Viei și Vinului, Gheorghe Arpentin, pentru organizarea sărbătorii au lucrat peste 1600 de persoane și 15 întreprinderi. În cadrul sărbătorii, 12 restaurante și cafenele își vor propune produsele gastronomice. Directorul OVV susține că și în acest an, la fel ca și în anii precedenți, se va promova consumul responsabil, se vor oferi pahare gradate și vor fi puse la dispoziție trei mii de etiloteste.

Sărbătoarea va începe în Piața Marii Adunări Naționale, unde vor fi și standurile celor 70 de vinificatori, în funcție de zonele cu indicație geografică pe care le reprezintă. Companiile vinicole vor oferi spre degustare oaspeților vinuri din roada anului 2019 și vinuri maturate, vor lansa noi produse, vor organiza degustări ghidate, vizitatorii vor putea cumpăra vinuri la prețuri promoționale.

La intrările în Orășelul Vinului va funcționa cîte un infopoint, unde vizitatorii vor putea afla informații despre programul evenimentului și vor putea cumpăra Carnetul Degustătorului, dar și materiale promoționale cu identitatea vizuală a evenimentului. Carnetul include 12 tichete pentru 12 degustări, un tichet pentru reduceri la materialele promoționale și un abonament cu care vor putea circula gratuit în transportul public municipal. Prețul carnetului degustătorului este de 200 de lei dacă este achiziționat pînă la eveniment, iar în ziua evenimentului va putea fi procurat cu 250 de lei.

În Orășelul Vinului vor fi aranjate mai multe zone: cea de relaxare, gastronomică, educativă, a concertelor și a aventurilor. De asemenea, oaspeții capitalei vor putea vedea diverse activități și lucrări de toamnă în Curtea Țărănească ți Zona Meșteșugurilor. Seara va culmina cu un concert pe strada pietonală. Vor evolua artiști autohtoni și de peste hotare: trupa „Via Dacă”, Pasha Parfeni, Tharmis, Lupii și Calancea Band, Dj Marcus Lower, LUIKU din Ucraina, Vița de Vie din Romînia și Niko de Transilvania din Romînia.

Ziua Națională a Vinului se va desfășura pe 5 și 6 octombrie.

Comentarii: 0  
 
TAGURI