Opinie // Ian Lisnevschi, analist politic: Candidații la funcția de primar al municipiului Chișinău vor fi nevoiți să convingă cetățenii să iasă la vot
17 Septembrie 2019 15:58
Candidații la funcția de primar al mun. Chișinău vor fi nevoiți să convingă cetățenii să iasă la vot. Ultimele alegeri au arătat că procentul electoratului activ este în scădere, oamenii sunt supra obosiți de politica activă din ultimii ani. Mai mult ca atât, numărul oamenilor nesiguri care pot influența rezultatele alegerilor este în creștere, transmite democracy.md cu referire la politics.md.

Creșterea numărului indecișilor, este influențat parțial de noua Guvernare la care așteptările cetățenilor au fost prea mari.

Nu a reușit să obțină rezultate în promisiuni simple ce ține de cumătrism, transparența concursurilor.

Andrei Năstase probabil înțelege acest lucru și cât de complicată va fi campania electorală în momentul când ești asociat cu guvernarea care la moment nu are succese, ești în alianță cu oponentul tău.

Locuitorii mun. Chișinău mai degrabă vor prefera pe candidatul Socialiștilor care pe lângă că este mai experimentat, cunoaște problemele orașului, are soluții potrivite și după vizitele liderului neoficial Igor Dodon la Bruxelles și SUA este văzut pozitiv chiar de electoratul centru-dreapta.

O altă problemă care îl așteptă pe candidatul din partea blocului ACUM este candidatul Partidului Nostru, unde la alegerile precedente diferența între cei doi candidați au fost doar de 13 mii de voturi.

Mobilizarea geopolitică în ultimele zile, așa cum pot face activiștii blocului ACUM, pot iar să-i permită lui Năstase să treacă în turul doi și apoi chiar să câștige. Dar, asta doar în cauza când Socialiștii vor fi văzuți ca dușmani a integrării europene și unionismului.

Dar paradoxul este că anume acest electorat pro-european și unionist este dezamăgit în actuala guvernare și se simte trădat. Și principala întrebare: vor ierta sau vor pedepsi?

 

Comentarii: 0  
 
TAGURI