Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ilie. Ce trebuie să faceți și să mâncați în această zi
2 August 2019 15:15
Sfântul Ilie este sărbătorit pe data de 2 august, a fost fiul lui Sovac, un preot al Legii Vechi, care locuia în cetatea Tesve din Galaad (Israel). În această zi nu se lucrează de teama pagubelor (trăsnete, ploaie, grindină), se retează stupii, se duc faguri şi mere la biserică spre binecuvântare şi se împart de pomană.

De Sfântul Ilie se mai păstrează tradiţia recoltării mierii de albine, cunoscută sub numele de „retezatul stupilor". Datina este împlinită de bărbaţi credincioşi, îmbrăcaţi în haine de sărbătoare. La masa festivă sunt invitaţi prieteni şi rude să deguste mierea şi să cinstească un păhărel de ţuică îndulcită cu miere nouă. Se spune că ritualul atrage prosperitate în casele apicultorilor şi le apără stupii de hoţii pasionaţi să fure mierea de mană. Castraveţii cu miere sunt la loc de cinste pe mese în această zi.

Sfântul Ilie este şi ocrotitorul recoltelor; de aceea, în această zi ogoarele se stropesc cu agheasmă pentru ca ele să aducă rod bogat în anul următor. Tot acum se culege şi se sfinţeşte la biserică busuiocul. Este bine să facem provizii de busuioc  o plantă cu efecte miraculoase pentru sănătate şi pentru viaţa spirituală.

În această zi, gospodarii mănâncă grâu nou fiert, îndulcit cu miere, pentru a avea spor în munca lor. În mediul urban şi rural, gospodarii consumă fructe proaspete, cu excepţia merelor văratice. Tradiţia spune că oricine respectă acest obicei va fi sănătos tot anul. În schimb, tot prin tradiţie, gospodarii nu trebuie să mănânce în această zi mere de vară nesfinţite, pentru a fi apăraţi de trăsnete.

Se mai crede şi astăzi că, dacă tună de Sfântul Ilie, toate alunele vor seca, iar fructele din livezi vor avea viermi. Oamenii mai spun că, după ziua Sfântului Ilie, vor începe ploile mari de vară.

Ca divinitate solară şi meteorologică, Sfântul Ilie provoacă tunete, trăsnete, ploi torenţiale şi incendii, leagă şi dezleagă ploile şi hotărăşte unde şi când să bată grindina.

Comentarii: 0  
 
TAGURI