Iată de ce ți se face rău în mașină
24 Aprilie 2019 17:15
Nimic nu strică o vacanță cu mașina ca starea de greață, rău, pe care cei mai mulți dintre noi o simt uneori. Dar de ce apare aceasta? Potrivit specialiștilor britanici, această stare apare ca un mijloc de apărare a organismului, din moment ce creierul crede că ai fost otrăvit, scrie Democracy.MD.

O cercetare realizată de specialiști de la Universitatea Cardiff a arătat că acesta e felul în care organismul se apără. Atunci când suntem într-un mijloc de transport aflat în mișcare, așa cum e mașina, creierul primește mesaje care se bat cap în cap legat de mediul înconjurător, arată Science Alert citată de Ziare.com.

La fel se întâmplă și atunci când organismul primește o doză de otravă. Iar a vomita este cea mai simplă cale de a elimina neurotoxinele sau substanțele otrăvitoare din organism.

Dar de unde această stare de confuzie atât de puternică? Experții cred că răul de mișcare apare pentru că oamenii au început să se deplaseze astfel de relativ puțină vreme, iar creierul nu s-a adaptat total.

Chiar daca suntem în obiecte aflate în mișcare – mașină, autobuz, barcă etc. – cele mai multe dintre simțurile noastre transmit faptul că suntem staționați. Ceea ce, tehnic, este adevărat, pentru că de obicei călătorim așezați pe un scaun.

Numai că, în același timp, creierul știe că ne mișcăm, grație senzorilor echilibrului din urechea internă. Prin urmare, mesajele pe care creierul le primește sunt confuze, de unde și felul în care acesta se apără.

Ce poate ajuta în această situație? Cei mai multi dintre noi știm deja: să privim pe geam, astfel încât creierul să relizeze că ne aflăm, într-adevăr, în mișcare. A privi o hartă sau a citi adesea înrăutățesc lucrurile.

Comentarii: 0  
 
TAGURI