INTERVIU // Nicolae Molozea: Prioritatea noastră sunt interesele locuitorilor din Ştefan Vodă şi întreaga Moldovă
5 Februarie 2019 17:15
Președintele raionului Ștefan Vodă, Nicolae Molozea, candidează pe circumscripția Nr.36 din partea Partidului Democrat din Moldova. Campion multiplu al R. Moldova, Molozea spune că sportul i-a format caracterul, l-a învăţat să-şi atingă obiectivele, bazându-se, în primul rând, pe forţele proprii. Într-un interviu acordat portalului democracy.md, democratul vorbește despre activitatea sa politică, programul electoral și trece în revistă principalele reforme din raionul Ștefan Vodă.

D.: Enumerați câteva realizări întreprinse și de care sunteți mândru?

N.M.: Pe parcursul întregului timp după conflictul transnistrean, autoritățile tuturor partidelor au promis participanților la război să ridice un monument, dar după alegeri au uitat totul. Noi, întreaga comunitate raională, ne-am îndeplinit datoria față de apărătorii patriei și am ridicat un monument în onoarea lor. Pentru bugetul raional, în acest caz, nu contează banii, ci amintirea celor nouă morți, conaționalii noștri și combatanții supraviețuitori.

Având grija de viitorul nostru am renovat și dotat cu echipamente moderne 20 de instituții de învățământ printre care reparația capitală și dezvoltarea a IPLT „Ștefan Vodă” și IP Școala Primară „Grigore Vieru” din or. Ștefan Vodă. De asemenea, am modernizat Tabăra de odihnă pentru copii „Dumbrava” din s. Talmaza.

Nu am lăsat fără atenție și oamenii în vârstă ce necesită atenție și îngrijire. Am început procesul de înnoire a întregului parc de ambulanțe, am renovat spitalul raional, am reparat Centrul Stomatologic din or. Ștefan Vodă, Centrele de Sănătate Olănești și Crocmaz, Oficiul medicilor de familie din s. Răscăieții Noi, am construit substația de urgență Olănești.

Am reparat și renovat circa 40 km de drumuri regionale și locale.

D.: Ce dezvoltări social-economice doriți să întreprindeți în r-nul Ștefan Vodă?

N.M.: Ce ține de dezvoltările social-economice, avem mari scopuri pentru r-nul Ștefan Vodă, v-om continua să creăm condiții decente în fiecare instituție de învățământ, din fiecare localitate. Vom repara oficiile medicale din localitățile din raion, vom aduce încă 170 ambulanțe noi în 2019. Ce ține de drumuri, se va continua reparea lor în fiecare localitate, cât și iluminatul stradal. La fel, dorim să facem acces la apă potabilă prin construcția sistemelor de apeduct și canalizare.

D.: În domeniul financiar-economic ce investiții au fost efectuate?

N.M.: Nu putem să nu menționăm faptul că am început activitatea cu resurse minime în fondul de rezervă și, respectiv, surse financiare practic nedisponibile în soldul disponibil al raionului pentru anul bugetar 2016. Pentru comparație, imaginați-vă că unele primării dispuneau de surse mai impunătoare decât Consiliul raional, care trebuia să constituie un suport pentru întregul raion. Totuși, anume aceasta era realitatea cu care trebuia să ne conformăm și pe care să o influențăm spre bine prin consolidarea eforturilor. Practicile bune ale precedentei guvernări le-am continuat, intervenind, totuși, cu viziuni noi pentru o dezvoltare progresivă a raionului.

Cu sprijinul financiar al Fondului Național pentru Dezvoltare Regională, 4 km de drum au fost asfaltate între satele Festelița-Nijnaia Marianovca, în ultimul rând, o secție de 800 de metri a fost asfaltată, bordură și trotuare așezate. Proiectul este gata și 14 milioane de lei au fost alocate de același fond pentru asfaltarea pe o lungime de 4 km de la satul Antonești la autostrada națională, anul viitor, cu debutul primăverii, vom implementa acest proiect.

În cadrul proiectului „Drumuri bune pentru Moldova” au reparat și au construit 26 km de drumuri pentru o sumă totală de 39 milioane lei.

D.: Cum veți contribui la crearea locurilor de muncă în r-nul Ștefan Vodă?

N.M.: Ne propunem drept scop crearea locurilor de muncă, prin susținerea antreprenoriatului mic și mijlociu. Astfel, zi de zi, alături de oameni, împreună, rezolvăm problemele localității și creștem nivelul de trai. Aș putea să adaug fapt care este confirmat prin fapte, PDM dacă își stabilește un scop atunci se va realiza: „O echipă – o prioritate”.

D.: Prin ce metode ați susținut și promovați tineretul?

N.M.: Suntem uniți în opinia că mai multe componente sunt importante pentru o viață decentă. Nimic nou: viitorul este pentru tineri și atitudinea lor față de patria lor.

Am amenajat școala și trotuarele, am reparat pensiunea pentru studenții din satele din apropiere.. Cred că am dreptul moral să fiu mândru de această realizare. Cu ajutorul financiar al cartierului românesc din Brașov, care a fost personalizat, școala primară a fost revizuită: după înlocuirea ferestrelor și a ușilor, a sistemelor de încălzire și a izolației termice a pereților, copii nu mai îngheață de frig .

D.: Cu ce ați contribuit la crearea unui trai decent pentru locuitorii din r-nul Ștefan Vodă?

N.M.: Practic, toate satele din regiune sunt gazificate. Rezolvăm probleme legate de construcția rețelelor de alimentare cu apă și de canalizare. Aceste succese materiale ale echipei noastre sunt importante pentru mine astăzi, dar cu atât mai mulțumit este faptul că nu am uitat și de valorile spirituale.

Și, mai presus de toate, sunt mândru de faptul că, pe lângă drumuri și școli renovate, principala mea realizare este că am reușit să conving pe consilierii de toate nivelurile și pe primari să renunțe la ambițiile lor politice și să-și îndrepte puterea, cunoștințele și oportunitățile în beneficiul poporului. Pentru că partidele noastre sunt rezidenți ai Ștefan Vodă, locuitori ai întregii Moldove.

D.: Vă mulțumesc!

Previous Next
Comentarii: 0  
 
TAGURI