A fost întronizat primatul noii Biserici ortodoxe independente a Ucrainei
4 Februarie 2019 20:05
Primatul noii Biserici ortodoxe a Ucrainei a fost întronizat duminică, 3 februarie, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Kiev, care a formalizat o dată în plus ruperea legăturilor spirituale cu Rusia.

Întronizarea mitropolitului Epifanie, în vârstă de 40 de ani, a avut loc la catedrala Sfânta Sofia din Kiev, în prezenţa preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko, relatează agenția AFP, citată de Agerpres. Preşedintele, care a anunţat marţi că va candida pentru un nou mandat la scrutinul din 31 martie, a explicat la televiziune că ceremonia marchează „desăvârşirea” procesului vizând crearea în Ucraina a unei biserici ortodoxe ce nu mai depinde de tutela religioasă a Rusiei.

Petro Poroşenko a anunţat la 15 decembrie anul trecut crearea Bisericii ortodoxe ucrainene independente de Patriarhia Moscovei, ca urmare a unei decizii în acest sens a „Conciliului de Reunificare”, format din feţe bisericeşti ortodoxe ucrainene.

În octombrie, patriarhul ecumenic Bartolomeu al Constantinopolului a recunoscut o biserică ortodoxă independentă în Ucraina, revocând o decizie veche de 332 de ani care plasase Ucraina sub Patriarhia Moscovei. În replică, Biserica Ortodoxă Rusă a anunţat ruperea relaţiilor cu Patriarhia Constantinopolului.

Decretul de autocefalie a fost semnat de patriarh la 5 ianuarie în prezenţa preşedintelui ucrainean şi a mitropolitului Epifanie la biserica Sf. Gheorghe din cadrul Patriarhiei ecumenice de la Istanbul.

Comentarii: 0  
 
TAGURI