Interviu // Buza Ghenadie: Am datoria să lucrez în primul rând în folosul celor care mă aleg direct
2 Februarie 2019 11:10
Buza Ghenadie, candidat pe circumscripția nr. 39, Hâncești. Într-un interviu acordat portalului democracy.md, candidatul a comunicat că „Un deputat ales într-o circumscripție uninominală are datoria să lucreze în primul rând în folosul celor care-l aleg direct”.

D.: D-le Ghenadie, ce legi ați dori să aprobați sau să modificați dacă veți câștiga Campania electorală?

B.G.: Planul meu și al echipei mele este ambițios și este orientat spre dezvoltarea pe mai departe a satelor din circumscripția nr. 39. Un deputat ales într-o circumscripție uninominală are datoria să lucreze în primul rând în folosul celor care-l aleg direct.

De aceea îmi propun să susțin inițierea proiectelor de finanțări pentru consolidarea a noi locuri de muncă, construcția locuințelor sociale pentru tinerii aflați în situații excepționale, sporirea construcției rețelei de apeduct, iluminarea stradală a satelor.

Pe lângă aceste lucruri gândite pentru locuitorii din circumscripția noastră, voi lucra – de rând cu colegii mei democrați din Parlament – pentru îndeplinirea angajamentelor PDM la nivel național. Vreau să știți că pentru următorii 4 ani, PDM își propune, de exemplu, reabilitarea drumurilor naționale și locale, susținerea proiectelor ce țin de asigurarea medicală calitativă și gratuită. Îmbunătăţirea condiţiilor de educaţie în instituţiile de învăţământ, crearea unui sistem de ingrijire la domiciliu pentru vârstnici, acordarea de servicii de consolidare. Ne v-om opune lichidării instituțiilor de învățământ. V-om asigura servicii medicale accesibile petru oameni, inclusiv voi sprijini echipa mobile pediatrica și serviciul de urgență SMURD.

Toate aceste lucruri pot deveni realitate doar prin continuarea guvernării PDM, doar prin strădania celor care se pricep, care au dovedit în ultimii 3 ani că pot dezvolta țara și că le pasă de oameni! Echipa deputaților PDM din Parlament, din care îmi doresc să fac parte, va munci în continuare Pentru Moldova și pentru creșterea veniturilor oamenilor!

D.: Ce responsabilități clare vreți să vă asumați ca viitor deputat?

B.G.: Mă angajez că fiecare localitate, va simți în mod nemijlocit beneficii de pe urma prezenței mele în Parlament – beneficii care vor însemna proiecte pentru oameni, pentru școli, spitale, pentru infrastructura locală, pentru dezvoltarea tuturor localităților din circumscripție. 

D.: După părerea d-voastră cum credeți care sunt nevoile unui cetățean simplu?

B.G.:

 • Loc de muncă stabil, cu condiții contractuale bine definite, cu salariu decent și pachet social asigurat;
 • Sistem social și de sănătate accesibil;
 •  Credite avantajoase și Fond sporit de garantare a creditelor comparativ cu cel actual;
 • Prețuri la produse și servicii, cuantumul taxelor și impozitelor – rezonabile, reglementate și plafonate, după caz;
 • Siguranța locuinței și proprietății personale;
 • Ordine publică asigurată;
 •  Administrație publică locală receptivă și preocupată continuu de problemele comunității, consultări și audieri publice cât mai frecvente pe subiecte de interes local comun;
 •  Drumuri bune, sisteme de apeduct, canalizare, utilități funcționale și existența unei gospodării specializate responsabile de menținerea acestora; 
 • Susținerea prin diverse programe și proiecte a celor care inițiază afaceri, deschid unități de producție, de procesare și depozitare a producției, precum și de prestări servicii;
 •  Implicarea mai activă a copiilor și teneretului în cercuri didactice și pe interese, în activități cultural-artistice și sportive.   

D.: Cum veți contribui la îmbunătățirea permanentă și continuă a prestației d-voastră?

B.G.: Planul este ambițios și este orientat spre dezvoltarea pe mai departe a satelor și orașelor din circumscripția nr. 39. Îmi propun să susțin inițierea proiectelor de finantări pentru consolidarea a noi locuri de muncă, construcția locuințelor sociale pentru tinerii aflați în situații excepționale, intensificarea construcției rețelei de apeduct, iluminarea stradală a satelor etc. Voi încerca să găsesc soluții și să relaționez actorii care vor finaliza Proiectul privind construcția sistemului de apeduct și canalizare pentru circa 20 localități din Lunca Prutului (dar și din alte sate și comune din cele 3 raioane), care vor face să devină practicabil drumul extrem de important Leușeni-Leova, capabil să dea un imbold dezvoltării durabile a zonei respective, a economiei, turismului, facilitând accesul spre Vama Leușeni-Albița, traficul de mărfuri și călători.

D.: Ce investiții au fost efectuate în circumscripție 39?

B.G.:

 •  Modernizarea infrastructurii drumurilor prin Programul Drumuri Bune pentru Moldova;
 •  Program guvernamental pentru a-și cumpăra locuințe prin Programul Prima Casă;

D.: Care sunt realizările efectuate de d-voastră pe localități?

B.G.: În circumscripția 39, ce cuprinde localități din 3 raioane – Cimișlia, Leova și Hîncești, s-au investit  peste 28,5 milioane de lei (28 524 894 MDL), din care au fost reparate:

 • 14 grădinițe, având ca beneficiari ai investiției 1093 de copii: Ceadîr, Orac, Sărăteni, Gura Galbenei, Hîrtop, Porumbrei, Bozieni, Caracui, Calmățui, Cărpineni, Cioara, Dancu, Sărata Galbenă;
 • Au fost alocate 74 subvenții agricole pentru agricultori din toate localitățile raionului Hîncești;
 • S-au valorificat peste 111,0 milioane lei în reparația și construcția drumurilor în raionul Hîncești;
 • Au fost atrași investitori în raion, care au creat circa 1000 locuri de muncă;

A avut loc valorificarea a circa 20,0 milioane lei în reparații capitale a instutuțiilor de învățămînt – reparația blocurilor alimentare și sanitare, reparația acoperișurilor, reparații efectuate în interiorul grădinițelor de copii. Printre beneficiarii unor investiții destul de consistente în acest sens (de peste 400 mii și până la 2 milioane lei), aș menționa Gimnaziile „Cezar RADU” din satul Leușeni și cel din comuna Bobeica, Liceele Teoretice „Mihail SADOVEANU”, „Mihai EMINESCU” din municipiul Hîncești, „Ștefan HOLBAN” din Cărpineni și „UNIVERSUM” din comuna Sărata-Galbenă. 

D.: Ce promisiuni doriți să vă asumați ca viitor candidat?

B.G.:

 •  2600 km de drumuri bune pentru Moldova, inclusiv în raionul Hîncești, Cimișlia, Leova;
 •  3000 de tinere familii vor beneficia de programul PRIMA CASĂ;
 •  180 de ambulanțe noi, reparația oficiilor de sănătate și investiții în medicina de urgență;
 • Noi locuințe sociale;
 •  Locuri de muncă bine plătite și susținerea tinerilor antreprenori;
 •  Deschiderea Biroului deputatului de Circumscripție uninominală în raioanele Hîncești, Leova și Cimișlia;
 •  Construcţia sistemelor de apeduct, reabilitarea drumurilor naţionale și locale, iluminarea stradală a satelor;
 • Construcţia locuinţelor sociale pentru Tinerii specialiști și persoanele aflate în situaţii dificile;
 •  Îmbunătăţirea condiţiilor de educaţie în instituţiile de învăţământ;
 • Un stat dezvoltat este obligat să asigure medicină calitativă și gratuită pentru toți;
 • Crearea unui sistem de îngrijire la domiciliu pentru vârstnici, acordarea de servicii de consiliere;
 • Voi asigura servicii medicale accesibile pentru oameni, inclusiv voi sprijini echipa mobilă pediatrica și serviciul de urgență SMURD.

D.: Vă mulțumesc!

 

Comentarii: 0  
 
TAGURI