Experiență letonă în domeniul combaterii știrilor manipulatorii și false
21 Decembrie 2018 18:20
În perioada 18-19 decembrie curent, la Chișinău s-a aflat într-o vizită de lucru o delegaţie din partea Comisiei Electorale Centrale a Republicii Letonia, condusă de președintele instituției, Arnis Cimdars. Scopul principal a fost prezentarea experienței Letoniei în domeniul combaterii știrilor manipulatorii și false, în special pe rețeaua internet, și asigurarea securității cibernetice în procesul electoral, transmite democracy.md.

Programul vizitei a inclus o întrevedere cu membrii Comisiei Electorale Centrale, participarea la masa rotundă privind dezbaterea proiectului de regulament privind reflectarea campaniei electorale la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 în mijloacele de informare în masă din Republica Moldova și la o emisiune TV. De asemenea, Centrul de instruire continuă în domeniul electoral a organizat o platformă de discuții electorale de tip E-HUB, la care au participat funcționari electorali și reprezentanți mass-media.

Discuțiile s-au axat pe rolul și impactul noilor tehnologii informaționale și de comunicare asupra proceselor electorale prin prisma beneficiilor, dar și a eventualelor provocări, organizarea și monitorizarea agitației electorale realizate pe internet, inclusiv prin intermediul rețelelor sociale, rolul și modalitatea de conlucrare a diferitor instituții publice în vederea combaterii știrilor false și manipulatorii.

Președintele CEC Letonia a menționat că țara sa pune un accent deosebit pe securitatea cibernetică în prevenirea fenomenului de fake news și interferența din exterior. „Este important să nu fim manipulați și să facem față provocărilor. Pentru acesta este necesar să ne informăm din mai multe surse veridice și să avem o gîndire critică”, a mai punctat domnul Cimdars.

Menționăm, că organizare unor astfel de evenimente facilitează realizarea schimbului de opinii în vederea identificării unor soluții viabile pentru preîntîmpinarea unor eventuale probleme și soluționarea celor existente. Vizita a fost organizată în cadrul acordului de colaborare între autoritățile electorale din Republica Letonă și Republica Moldova, semnat în anul 2006.

Comentarii: 0  
 
TAGURI