Cea de-a 26-a ședință a Comitetului Permanent al Biroului Regional al Organizației Mondiale a Sănătății, Atena, Grecia
6 Decembrie 2018 18:00
Secretarul general de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Boris Gîlca, participă în perioada 5-6 decembrie curent, la cea de-a 26-a ședință a Comitetului Permanent al Biroului Regional al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care are loc la Atena, Grecia, transmite democracy.md.

În cadrul ședinței, reprezentanţii țărilor care fac parte din Comitet discută despre rezultatele celei de-a 68-a sesiune a Comitetului Regional pentru Europa al OMS și subiectele care vor fi abordate în cadrul cele de-a 69-a sesiune a Comitetului, care urmează să aibă loc în anul 2019.

Astfel, printre subiectele discutate pentru agenda RC 69 sunt: punerea în aplicare a programului „Sănătate 2020”, promovarea echității și educația în domeniul sănătății în regiunea europeană a OMS, accelerarea asistenței medicale primare în regiunea europeană a OMS prin introducerea, implementarea și extinderea organizațională și inovație tehnologică în contextul Declarației de la Astana, cît și activitatea OMS la nivel de țară, rezultate și priorități.

Totodată, secretarul general de stat Boris Gîlca a avut întrevederi cu Zsuzsanna Jakab, Director Regional OMS, Andreas Xanthos, Ministrul Sănătății al Greciei, cu Veronika Skvorțova, Ministrul Sănătății din Rusia, precum și cu Hans Kluger, Manager Regional OMS. Republica Moldova a fost apreciată pentru reformele curajoase și modelele de succes în regiunea europeană în prevenirea și controlul bolilor non-comunicabile, pentru angajamentul politic puternic și accelerarea transformărilor în domeniul de sănătate, inclusiv în asistența medicală primară, reformarea instituțională a sănătății publice și acțiunile de prevenire și control în domeniul tutunului.

Menționăm că, Republica Moldova a fost aleasă în calitate de membru al Comitetului Permanent al Biroului Regional al OMS în cadrul celei de-a 68-a Sesiune a Comitetului, care a avut loc în luna septembrie curent la Roma, Italia. Comitetul Permanent al Biroului Regional OMS este constituit din 12 reprezentanţi ai celor 53 de țări membre ai Biroului European al OMS, care aprobă programele și politicile la nivel regional, ce urmează să fie implementate de statele membre.

Republica Moldova a devenit membru al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în anul 1992, cooperarea în cadrul OMS fiind realizată în baza Acordurilor Bienale de cooperare.

Comentarii: 0  
 
TAGURI