Reuniunea Comitetului de Asociere RM-UE are loc la Bruxelles
30 Noiembrie 2018 15:10
O nouă reuniune a Comitetului de Asociere RM-UE are loc la Bruxelles. Din partea Republicii Moldova, la dialogul privind evoluțiile în domeniul justiției participă secretarul general de stat al Ministerului Justiției, Anatolie Munteanu, transmite democracy.md cu referire la politics.md.

Discuţiile Comitetului de Asociere RM-UE au ca scop evaluarea progreselor în implementarea Acordului de Asociere pe un șir de dimensiuni, cum ar fi: dialogul politic, reformele, libertatea, securitatea, justiția, cooperarea economică şi sectorială, dar şi reglementarea conflictului transnistrean.

În acest sens, au fost comunicate măsurile promovate ce au rezultat aprobarea unor modificări legislative importante precum: modernizarea Codului civil și a cadrului conex, simplificarea procedurii civile, stabilirea unui mecanism eficient de responsabilizare a judecătorilor, uniformizarea modalităților de acces în funcția de judecător ș.a. În scopul asigurării transparenței în sistemul judecătoresc, a fost evidențiată implementarea tehnologiilor informaționale în sectorul justiției – reconfigurarea subsistemului informațional e-Dosar Judiciar, parte a Sistemului Integrat de Gestionare a Dosarelor (PIGD).

O altă componentă a reformei sectorului justiției, pusă în discuție, a fost reorganizarea instanțelor judecătorești ce se efectuează gradual, prin optimizarea numărului de judecătorii, sediilor și specializarea judecătorilor.

De asemenea, a fost menționată derularea procesului de elaborare a unui nou document de politici pentru asigurarea continuității reformei sectorului justiției.

În discuțiile privind evoluțiile în domeniul justiției au fost prezentate mai multe detalii și aspecte ale subiectelor menționate, dar și informații despre prioritățile puse în evidență. Menționăm că, reuniunea Comitetului de Asociere se desfășoară anual și are ca scop evaluarea nivelului de implementare a prevederilor Acordului de Asociere, aici fiind incluse atât progresele, cât și provocările înregistrate în acest sens.

Comentarii: 0  
 
TAGURI