Sondaj: PDM și Plahotniuc, la cel mai mare rating din ultimii doi ani, PAS și PPDA s-au prăbușit
14 Noiembrie 2018 13:24
 Partidul Democrat din Moldova se bucură acum de cea mai mare încredere din ultimii ani. Peste 16 la sută dintre cetățeni sunt gata să voteze pentru această formațiune, dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare. Această tendință se menține timp de doi ani. Celelalte partide care ar accede în Legislativ sunt în scădere, iar PAS, de exemplu, a ajuns la limita pragului electoral. Acest lucru rezultă din comparația realizată de Imas în baza sondajelor realizate în ultimii doi ani.

 Asfel, în ultimii doi ani, PDM și-a majorat de patru ori intenția de vot. Dacă în noiembrie 2016 patru la sută dintre cetățenii cu drept de vot erau gata să voteze pentru PDM, acum, ponderea lor a crescut de patru ori.

De cealaltă parte, în decurs de mai puțin de o jumătate de an, PPDA a pierdut aproape jumătate din intenția de vot. Acum, pentru partidul condus de Andrei Năstase sunt gata să voteze puțin peste șapte la sută din alegători, comparativ cu 13% în iunie.

Mai gravă este situația partenerul său de alianță, PAS. Dacă în noiembrie 2016 partidul Maiei Sandu era susținut de 30 la sută din cetățeni cu drept de vot, în noiembrie 2016, acesta a ajuns la un rating de 6,4%, comparativ cu aproximativ 9% în iunie.

O situație similară se atestă în cazul socialiștilor. Astfel, acum doi ani, intenția de vot pentru PSRM era de 38 la sută, a crescut până la 39% în mai 2016, după care a început să scadă. În noiembrie 2018, pentru socialiști sunt gata să voteze 27% dintre alegători.

Aceleași tendințe se păstrează și în cazul încrederii în liderii politici. În noiembrie 2016, președintele PDM, Vlad Plahotniuc avea un rating de 7 la sută, care pe parcursul a doi ani a crescut constant, până a ajuns la 27% în noiembrie 2018.

Andrei Năstase, liderul PPDA, se bucura de încrederea a 18% de cetățeni acum doi ani. Ratingul lui a crescut, în special în perioada alegerilor anticipate din Chișinău (35%), iar acum este de 22%.

Ratingul liderului PAS, Maia Sandu, s-a redus de aproape două ori. În toamna anului 2016 politicianul se bucura de încrederea a 40 la sută dintre alegători, în martie acesta a crescut până la 43%, după care a început să scadă. Acum, 21,4% dintre cetățeni spun că au încredere în Maia Sandu. 
Cel mai stabil rating îl are șeful statului, Igor Dodon. În noiembrie 2016, 47 la sută dintre participanții la sondaj declarau că au încredere în Dodon. Acum, ratingul președintelui este de 44%.

Sondajul a fost realizat în perioada 20 octombrie – 9 noiembrie pe un eșantion de 1475 de persoane. Marja de eroare este de +/- 2,5%.

Comentarii: 2  
ricu 14 Noiembrie 2018 14:50
0 (0)
drumurile bune, majorarea salariilor si pensiilor, prima casa, tichete de masa, scaderea impozitelor sunt chestii prin care democratii au castigat increderea cetatenilor!
realist 14 Noiembrie 2018 15:38
0 (0)
#DrumuriBune, #SalariiBune, doua proiecte care au schimbat viziunile oamenilor
 
TAGURI