Partidul Democrat din Moldova inițiază ample discuții în societate ca judecătorii să fie aleși de către popor
9 Octombrie 2018 15:29
Partidul Democrat din Moldova inițiază ample discuții în societate ca judecătorii să fie aleși de către popor. Această măsură va permite întărirea independenței justiției și va elimina percepția că sectorul este subordonat unor grupuri de interese, a anunțat liderul PDM, Vlad Plahotniuc, la briefingul susținut după ședința săptămânală a formațiunii. 

Plahotniuc a mai spus că democrații vor iniția modificarea Legii Supreme în acest sens.

”De aceea, Partidul Democrat a pregătit un proiect de Hotărâre de Parlament pentru a însărcina Comisia Juridică a legislativului de a elabora un proiect de lege de modificare a Constituției, care ar permite ca judecătorii să fie aleși direct de către popor.

Proiectul de lege elaborat urmează să fie dezbătut pe larg mai întâi cu societatea civilă și cu grupurile profesionale interesate, apoi să fie supus votului în Parlament”, a declarat președintele PDM.

În context, Plahotniuc s-a referit la o analiză făcută de Guvern, care arată că, în ultimii doi ani, în sectorul justiției au fost făcute mai multe reforme decât în guvernările precedente, inclusiv cele convenite cu partenerii externi. Cu toate acestea, persistă încă percepția legată de lipsa de independență a justiției și că diferite grupuri de interese ar interveni în activitatea justiției. În prezent, doritorii de a deveni judecători sunt selectați de către o comisie specială a Consiliului Superior al Magistraturii, după ce urmează cursuri speciale la Institutul Național de Justiție. Cei care susțin examenele de calificare sunt numiți pentru un mandat de cinci ani, care urmează să fie confirmat și de către șeful statului.

Comentarii: 0  
 
TAGURI