Un nou bloc politic Liberal
11 August 2014 10:22
Pe 7 august a avut loc şedinţa Biroului Permanent Central al PNL, la care au participat şi alţi reprezentanţi ai Platformei ”Consiliul Unirii”.

Primul subiect luat în dezbatere a fost legat de provocările, stereotipurile şi manipulările folosite la adresa unioniştilor, care vor candida la parlamentare pe lista naţional-liberală, precum şi identificarea sloganului, a mesajelor de campanie.
Cei prezenţi au constatat reacţia pozitivă a societăţii la propunerea PNL privind crearea unui Bloc European, în special în contextul pericolelor şi riscurilor din Est pentru traseul european, proromânesc al Republicii Moldova.
S-a acceptat, în unanimitate, oportunitatea mesajului electoral ce ar putea fi concentrat în expresia ”Împreună – spre Unirea din 2018”, fapt pentru care Parlamentul, ales în toamnă, va trebui să fie şi proromânesc, nu doar proeuropean, fără un puternic element naţional, fapt ce semnifică, de fapt, o identitate prorusească a Legislativului de pînă acum. Parlamentul viitor nu va fi funcţional dacă nu va fi acolo ideea unionistă.
Pentru aceasta, PNL, care are în program militarea pentru crearea unui pol liberal în al doilea stat românesc, propune, în primul rînd, partidelor liberale, crearea unui Bloc Liberal.
Un Bloc Liberal ar fi ”motorul integrării intraromâneşti” rapide într-un Bloc European. Pentru aceasta se impune o voinţă politică responsabilă, în vederea desfăşurării unei mese rotunde a partidelor ce au în titulatură cuvîntul ”liberal”, precum şi a celor ce nu îl au, dar se identifică drept formaţiuni liberale. Ar fi binevenite la dezbatere entităţile civice care au demonstrat activism proromânesc şi proeuropean în ultimii ani.

Membrii Consiliului Unirii, din care face parte şi PNL, cer insistent clasei politice din România să nu împartă partidele liberale din Republica Moldova în ”româneşti” şi ”neromâneşti”, să aibă o atitudine echidistantă faţă de toate entităţile politice liberale, să încurajeze – moral şi politic – coagularea aici a forţelor româneşti proeuropene.

Comentarii: 0  
 
TAGURI