Carina Țurcan a fost acuzată că ar fi livrat informații despre conectarea Donbasului la energie electrică
25 Iunie 2018 10:00
 Carina Țurcan, membră a Consiliului de Administrare al INTER RAO, este acuzată că ar fi livrat României informații despre negocierile părții ruse în chestiunea asigurării cu energie electrică a Crimeei şi regiunilor separatiste din Dobnas.

Operațiunea de filare și deconspirare a Carinei Țurcan a durat mai bine de un an și a fost desfășurată de contraspionajul rusesc, împreună cu Departamentul de siguranță economică al FSB, notează RBC, citând surse apropiate anchetei. Faza activă a operațiunii a avut loc în lunile aprilie-mai.

„De la Serviciul de Spionaj Extern a parvenit informația că cineva transmite informații către o țară membră NATO, și anume România, în spatele căreia ar sta SUA. Aceasta livra informații politice despre cei care lucrează cu Rusia în Crimeea și republicile separatiste din Donbas”, a declarat pentru RBC sursele din FSB.

După anexarea Crimeei, Rusia a început să livreze energie electrică în Ucraina care, ulterior, livra energia în peninsula anexată. De acest dosar s-a ocupat Carina Țurcan care cunoștea toate contactele existente între partea rusă și funcționarii de la Kiev.

În anul 2014, după anexarea Crimeei, Moscova și Kievul au căzut de acord să elaboreze o nouă schemă de livrare a energiei electrice în peninsulă şi anume prin intermediul firmei oligarhului Renat Amhetov.

În 2015, Ucraina a refuzat să mai achite pentru energia electrică livrată în așa-numitele republici populare Donețk și Lugansk.

Carina Țurcan a fost arestată la 14 iunie, a doua zi aceasta a fost plasată în arest pentru două luni. Imediat, au fost efectuate percheziții în biroul viceministrului rus al Energeticii, Veaceslav Kravchenko.

Țurcan ar fi depus mărturii despre încă trei funcționari din cadrul Ministerului Energeticii de la Moscova.

Comentarii: 0  
 
TAGURI