Opinia liderului PL, despre demolarea unui simbol al comunismului: Multă gălăgie în jurul demolării clădirii cinematografului “40 de ani ai komsomolului leninist - VLKSM” (actualul “Gaudeamus”) și degeaba!
11 Iunie 2018 11:50
Demolarea fostului cinematograf Gaudeamus, inițiată zilele acestea de către proprietarul clădirii, este o problemă în jurul căreia se face multă gălăgie. Este opinia liderului PL, Mihai Ghimpu, exprimată într-o postare pe Facebook.

”Mă adresez celor, care se află pe baricade, fără să fie bine informați: multă gălăgie în jurul demolării clădirii cinematografului “40 de ani ai komsomolului leninist - VLKSM” (actualul “Gaudeamus”) și degeaba! De ce? Pentru că pe acest loc s-a aflat cândva Cimitirul Luteran, unde au fost înmormântate personalități notorii, printre care Carol Schmidt, primar de Chișinău din 1877 și până în 1903, dar și marele arhitect Alexandru Bernardazzi, care au schimbat și europenizat fața orașului Chișinău”, scrie Mihai Ghimpu.

În opinia liderului liberal, pe acest loc ar fi mai potrivită construirea unei stele funerare, în amintirea înaintașilor morți.

”A fost o crimă odioasă a autorităților sovietice să șteargă urmele pământești ale acestor mari intelectuali, înaintași ai noștri! Așa că, chiar trebuia demolată această monstruoasă clădire - imagine grăitoare a komunismului leninisto-stalinist, inclusiv monumentul propagandistic din fața acesteia!!! Mai apoi de gândit ce să se facă în acest perimetru - poate o stelă în amintirea tuturor înaintașilor, liniștea cărora a fost întreruptă chiar și după moarte, poate un parc în jurul stelei”, notează fruntașul liberal.

Mihai Ghimpu consideră că CMC ar trebui să-i atribuie proprietarului cinematografului un alt teren. ”Cert este, că cel mai bine ar fi, ca CMC să-i atribuie proprietarului un alt teren, iar acest loc să fie îngrădit, urmând ca mai apoi să se elaboreze concepția arhitecturală în vederea ulterioarei utilizări a terenului, neuitând totuși că aici a fost loc de cimitir”, conchide Mihai Ghimpu.

Comentarii: 0  
 
TAGURI