SONDAJ Intellect Group// Cine sunt concurenţii electorali care ar acumula cele mai multe voturi la alegerile din 20 mai
14 Mai 2018 12:54
Trei concurenţi electorali ar acumula cele mai multe voturi la alegerile locale noi din municipiul Chişinău. Este vorba despre Silvia Radu, Ion Ceban şi Andrei Năstase, arată datele unui sondaj realizat de Compania „Intellect Group”, prezentat astăzi.

Astfel, conform sondajului, candidatul independent, Silvia Radu ar acumula 31,0% din voturi, pentru candidatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Ion Ceban, ar vota 22,8% dintre alegători, iar pentru candidatul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA), Andrei Năstase și-ar da votul 17,7% dintre chișinăuieni.

Potrivit politologului Ian Lisnevschi, directorul companiei „Intellect Group”, problema candidatului socialiștilor, Ion Ceban, este că în afară de liderii PSRM, nimeni nu obține ratingul partidului. În cazul dat, Ion Ceban, ca membru al partidului, acumulează cu 7,8% mai puțin decât partidul.

„Din cauza lipsei de timp, schimbarea imaginii politicianului de la agresiv la pașnic nu a adus rezultate așteptate pentru a atrage electoratul de stângă-centru și centru”, a menționat Ian Lisnevschi.

Cât despre candidatul Andrei Năstase, politologul accentuează că acesta nu a putut mobiliza electoratul de dreapta (mai ales proeuropean și unionist).

„Năstase nu a putut a convinge forțele proeuropene să susțină candidatura PAS-DA- PLDM: acest lucru ar fi putut adduce candidatului +10,7% (PUN, PL, PNL, Partidelor de dreapta ce nu participă în campania locală PPEM, PDM). O altă piedică pentru Năstase este că lansarea fără consultanță cu partidul de coaliție PAS a creat un procent simțitor ce refuză să-l susțină pe candidatul comun. Acest lucru a adus la scăderea ratingului cu 3%”, a spus Ian Lisnevschi.

Potrivit directorului „Intellect Group” candidatul Silvia Radu are cele mai multe șanse să câștige alegerile din 20 mai. Asta reieșind și din datele sondajului.

„Silvia Radu are un raiting bun datorită perioadei în care s-a aflat în funcția de primar interimar. Un alt plus al candidatului este campania activă și evitarea campaniei populiste și a scandalurilor politice”, menționează Ian Lisnevschi.

Menționăm că sondajul a fost realizat în perioada 1-10 mai, pe un eșantion de 1121 de respondenți. Marja de eroare este de +/-3,2%.

Precizăm că compania Intellect Group” a prezentat cele mai veridice date până la moment.

Rezultatele sondajului realizat în ajunul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale au coincis cel mai îndeaproape cu rezultatele Comisiei Electorale Centrale (CEC).

Compania „Intellect Group” a fost înregistrată în anul 2014 şi participă activ la alegerile de la nivel naţional şi local.

Alegerile locale noi pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău vor avea loc duminică, 20 mai. În cursa electorală au fost înregistrați 12 concurenți, însă săptămâna trecută, candidatul Partidului Politic „Șor”, Reghina Apostolova, a fost exclusă din cursă în baza unei decizii a Judecătoriei Chişinău.

Comentarii: 0  
 
TAGURI