Zeci de moldoveni luptă pentru separatiştii proruşi din Ucraina
25 Aprilie 2018 12:05
Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) de la Chişinău a identificat cel puţin 62 de moldoveni, cei mai mulţi din Transnistria, care participă activ la conflictul din estul Ucrainei, informează site-ul publicaţiei Balkan Insight. 

Potrivit publicației, 17 mercenari au fost condamnaţi de instanţele din Republica Moldova. Totodată, cei mai mulţi combatanţi provin din Transnistria şi din regiunea autonomă Gagauzia, însă unii sunt originari din vestul Republicii Moldova, inclusiv din zone de la frontiera cu România.

O anchetă jurnalistică a RISE Moldova a indicat că moldovenii luptă de ambele părţi, atât pentru separatiştii proruşi, cât şi pentru batalioanele de voluntari ucraineni, unii din motive ideologice, alţii pentru bani.

Democracy.md amintește că în mai 2017, Republica Moldova a expulzat cinci diplomaţi ruşi, unii dintre aceştia fiind cunoscuţi drept agenţi ai serviciului militar rus de informaţii. Atunci, Agenţia de ştiri Reuters relata că diplomaţii ruşi încercau să recruteze cetăţeni moldoveni care să lupte în conflictul din estul Ucrainei.

Comentarii: 0  
 
TAGURI