Rezoluția Congresului SUA cere Federației Ruse să-şi retragă trupele şi muniţiile din regiunea Transnistria
17 Aprilie 2018 13:56
Rezoluția Congresului SUA care susține asocierea Republicii Moldova la Uniunea Europeană și cere Federației Ruse să-şi retragă trupele şi muniţiile din regiunea Transnistria are suport pentru votare. Anunțul a fost făcut în cadrul unei întrevederi dintre președintele Parlamentului, Andrian Candu, cu grupul de prietenie din Camera Reprezentanților a Congresului SUA.

În context, co-președintele grupului, congresmanul David Price, a reiterat că Republica Moldova beneficiază de tot suportul în eforturile ei de consolidare a democrației, de creștere a securității energetice, de continuare a reformelor, dar și în sensul dezvoltării economice și protejării spațiului informațional.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a mulțumit pentru suportul acordată de Statele Unite pentru Republica Moldova și a apreciat determinarea colegilor din Congresului SUA de a susține în continuare dreptul țării de a lua decizii fără constrângeri sau presiuni din exterior.

Amintim că în februarie 2018, Congresul Statelor Unite ale Americii a înregistrat o rezoluție în care susţine lupta Republicii Moldova cu acţiunile de dezinformare desfăşurate de către anumite state din Europa de Est în mass-media naţionale. Documentul îndeamnă conducerea Federaţiei Ruse să-şi retragă trupele şi muniţiile de pe teritoriul recunoscut internaţional al Moldovei, să se abţină de la ameninţări economice sau de la exercitare de presiuni asupra țării noastre, și să înceteze orice acţiuni care susţin mişcările separatiste de pe teritoriul Republicii Moldova.

Aceeași sursă specifică faptul că Statele Unite susţin procesul de reintegrare pe cale paşnică a regiunii din stânga Nistrului, oferindu-i acesteia statut special în cadrul ţării.

Rezoluția a fost înregistrată în Camera Reprezentanţilor a Congresului SUA de către congresmenii David Price şi Pete Olson

Comentarii: 0  
 
TAGURI