Japonia este interesată să investească în continuare în Republica Moldova
11 Aprilie 2018 12:31
Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a avut o întrevedere cu Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Masanobu Yoshii, în cadrul căreia au discutat oportunitățile de investiții în țara noastră.

În cadrul discuțiilor, ministrul Economiei și Infrastructurii a menționat că cooperarea bilaterală dintre Republica Moldova și Japonia este în ascensiune și a salutat intenția companiilor japoneze de a investi în țara noastră.

„Încurajăm lansarea proiectelor reciproc avantajoase în condiții privilegiate pentru investitorii japonezi prin explorarea oportunităților celor 7 zone economice libere din țara noastră, parcurilor industriale și parcului IT din Republica Moldova, care oferă condiții atractive pentru investitori străini”, a notat ministrul Economiei și Infrastructurii.

Totodată, ministrul Chiril Gaburici a apreciat ajutorul tehnic, în valoare de 37,2 milioane de dolari, oferit de Guvernul Japoniei prin intermediul Proiectului de Asistență pentru Fermierii Neprivilegiați 2KR. Astfel, au fost  achiziționate și importate în țara noastră circa 7580 de unități de tehnică agricolă nouă de care au beneficiat peste 3500 de oameni și cu ajutorul căreia se prelucrează aproximativ 40% din terenul arabil. De asemenea, ministrul Economiei și Infrastructurii a subliniat importanța implementării proiectelor privind utilizarea eficientă a combustibilului solid din biomasă.

Ambasadorul Japoniei a apreciat rezultatele înregistrate de Republica Moldova în ultima perioadă, accentuând reformele guvernamentale implementate, precum și deschiderea unor noi zone economice libere. De asemenea, a menționat că grație facilităților oferite de ZEL și realizarea cu succes a reformelor a fost asigurată siguranța investițională și astfel companiile nipone, care activizează pe teritoriul țării, au deschis alte întreprinderi în mai multe regiuni ale Moldovei.

În context, Masanobu Yoshii a reamintit despre fabrica de producție a cablajului electric pentru automobile a companiei nipone Sumitomo, deschisă recent la Strășeni, cu o investiție de 30 de milioane de euro și 2500 de locuri de muncă, precum și de compania Fujikura cu o investiție de 20 de milioane euro, care a creat peste o mie locuri de muncă și a deschis a doua fabrică în sudul țării cu alte o mie de locuri de muncă.

Ambasadorul a specificat că, astfel, Japonia este interesată să investească în continuare în Republica Moldova, atât în sectorul agricol, cu tehnologii avansate și echipamente moderne, cât și în alte domenii prioritare ale țării noastre.

Ministrul Gaburici a menționat că Ministerul Economiei și Infrastructurii intenționează să deschidă un Birou comercial-economic în cadrul Ambasadei Republicii Moldova la Tokyo, unde Atașatul economic va promova imaginea țării și va servi o punte de legătură pentru potențialii investitor niponi în țara noastră.

Comentarii: 0  
 
TAGURI