Rusia se pregătește de a reveni la „proiectul Basarabia”
4 Aprilie 2018 15:05
Serviciile secrete ucrainene SBU anunță că Rusia pregătește de a reveni la „proiectul Basarabia” care ar însemnă acțiuni de destabilizare a R. Moldova și regiunea Odesa.

"În ultima perioadă am primit informații despre tentativele serviciilor rusești speciale de a reveni la problema Basarabiei (...) Țineți minte că, în 2015, după două operațiuni militare desfășurate de noi, proiectul Basarabiei a eșuat. Apoi, din câte știm (nu mă tem să spun asta), la Moscova au existat neînțelegeri pe această temă între cele două clanuri care au supravegheat problema dată.

Acum au revenit la acest subiect. Și, din câte știm, din nou problemele Basarabiei, problemele Moldovei în contextul Basarabiei - vor încerca concomitent să ațâțe situația în regiunea Odesa și în Moldova", a declarat șeful Vasili Grițak într-o conferință de presă susținută recent la Odesa, citat de agenția Unian.

Întrebat dacă aceasta se referă la Transnistria, Grițsak a răspuns: "Da, din moment ce există un contingent rusesc în Transnistria". "În Transnistria, în apropierea orașului Tiraspol, autoritățile rusești și cele așa-numitele transnistrene au refăcut pista de pe aerodrom, capabilă să preia toate tipurile de aeronave. Pentru noi, aceasta este, de asemenea, o aluzie", a adăugat președintele SBU, scrie Moldpres.

În noiembrie 2016, SBU a intervenit și a reprimat un plan de creare a așa-numitei "republici populare Basarabene", în urma a trei operațiuni desfășurate în regiunea Odessa. Proiectul a fost inițiat atunci de către consilierul șef al biroului președintelui rus pentru afaceri cu CSI, primul asistent adjunct al președintelui Federației Ruse, Vladislav Surkov Inal Ardzinba.

Comentarii: 0  
 
TAGURI