Ilan Șor promite că în 2018 orașul Orhei va avea parte de o adevărată revoluție socio-economică și de infrastructură
4 Aprilie 2018 13:56
Primarul de Orhei, Ilan Șor a dezvăluit planurile de dezvoltare a Orheiului în anul curent 2018. Potrivit lui Ilan Șor, începând cu data de 10 aprilie, orașul va avea parte de o adevărată revoluție socială și economică și de infrastructură.

Transformările se vor răsfrânge asupra tuturor sferelor vieții orașului și a cetățenilor - infrastructură, probleme sociale, dezvoltare economică.

„În 2015 am mers la alegeri sub sloganul „Orhei este un oraș al viselor". Visul devine realitate!”, a declarat Ilan Șor.

Deja din 10 aprilie la Orhei va începe reconstrucția pe scară largă a drumurilor. Potrivit primarului orașului, reconstrucția va include modernizarea totală a arterei centrale din Orhei - strada Vasile Lupu. Suprafețele de drum și trotuarele vor fi restaurate complet, va fi lansat un nou sistem de iluminare, vor fi plantați copaci și arbuști, toate gheretele care deteriorează imaginea centrului orașului vor fi evacuate.

Potrivit lui Ilan Șor, strada istorică Mihai Eminescu va fi de nerecunoscut. Aici, pe lângă restaurarea carosabilului și a trotuarelor, vor fi instalate sisteme de iluminat moderne, va fi amenajat scuarul adiacent străzii Mihai Eminescu.

Potrivit Primarului de Orhei, strada Chișinău, care servește drept „poartă” a orașului, va fi supusă reconstrucției totale. După cum a spus Ilan Șor, în total, vor fi construite zeci de  kilometri de străzi și trotuare.

Un detaliu caracteristic: gresia care va fi pavată în centrul orașului, conform planului, va fi făcută în stilul „orașelor vechi” și va avea culorile drapelului Orheiului.

De asemenea, Ilan Șor a vorbit despre un proiect fără precedent, „Operațiunea Curtea", care presupune restabilirea a 100% din curțile urbane. Fiecare dintre ele va fi asfaltată, iar trotuarele și bordurile vor fi renovate, vor fi instalate bănci noi, urne și terenuri de joacă pentru copii.

Primarul de Orhei a anunțat finalizarea celei de-a treia etape de instalare a sistemelor de iluminat stradal. Până la sfârșitul anului va fi finalizat un proiect privind iluminatul trotuarelor, în cadrul căruia vor fi instalate 300 de lămpi suplimentare pentru iluminarea zonelor pietonale.

„La sfârșitul anului, voi organiza un concurs: orice persoană care va găsi cel puțin un loc întunecat în orașul nostru, va primi un premiu din partea mea personal", a declarat Ilan Șor în glumă.

Șeful administrației municipale din Orhei a anunțat un nou concept de spații verzi pentru oraș. Acesta presupune plantarea copacilor între trotuare și carosabil.

Ilan Șor a anunțat construirea unui centru cultural în aer liber grandios și fără precedent. În timpul verii, încăperea acestuia va servi pentru desfășurarea unui centru de divertisment pentru familii, cu atracții și tobogane de apă; iarna – aici vor fi desfășurate târgurile de Crăciun, iar în primăvară și toamnă - concerte și alte evenimente culturale. Ilan Șor a precizat că locuitorii din Orhei și oaspeții orașului vor putea vizita acest centru absolut gratuit.

Potrivit primarului de Orhei, în 2018,  grădinițele vor fi supuse reparației capitale. 

Modificările de infrastructură vor atinge una dintre cele mai acute probleme ale orașului Orhei – scurgerea apelor pluviale. Potrivit lui Ilan Șor, până la sfârșitul anului vor fi construite și modernizate sistemele de scurgere. Totodată, va fi restaurată și extinsă autogara, care, conform planului autorităților orașului, ar trebui să aducă fonduri suplimentare la bugetul municipal. De asemenea, modernizărilor vor fi supuse și stațiile auto. 

Anul 2018 va fi marcat în Orhei printr-o serie de proiecte sociale fără precedent. 

Primarul de Orhei a anunțat că una dintre promisiunile electorale cheie va fi îndeplinită în viitorul apropiat. Pe 10 septembrie în Orhei va începe să funcționeze transportul urban gratuit. 45 de unități noi vor transporta călătorii în raza orașului. În timpul orelor de vârf - de la 7 la 9 dimineața și de la 17 la 19, transportul va fi absolut gratuit.

Primarul de Orhei a asigurat că, pe parcursul anului 2018, vor fi construite 20 de apartamente sociale noi, pentru care oamenii nu vor plăti mai mult de cinci sute de lei pe lună timp de 35 de ani. Un credit ipotecar fără dobânzi cu astfel de condiții de creditare a fost aplicat pentru prima dată în Moldova.

Autoritățile orașului intenționează să majoreze veniturile la bugetul orașului cu cel puțin 50% și să creeze peste 500 de locuri de muncă noi.

Concomitent, menționăm că, Primăria Orhei a asigurat stingerea din împrumutul bancar luat de fosta conducere, circa 77%, din suma rămasă spre achitare.

Totodată, construcțiile majore, planificate în oraș, precum și întreținerea obiectelor construite, vor asigura cu locuri de muncă stabile sute de locuitori ai Orheiului.

Primarul Ilan Șor a subliniat că toate proiectele vor fi implementate din contul fondurilor proprii, atât bugetare, cât și extrabugetare, fără a apela la împrumuturi externe și credite.

Omul de afaceri și politicianul Ilan Șor a fost ales în funcția de primar de Orhei în 2015. De atunci, în oraș au avut loc schimbări de infrastructură majore, au fost realizate numeroase proiecte sociale și culturale. Veniturile bugetare din Orhei au crescut cu 40%.

Comentarii: 0  
 
TAGURI