Vlad Plahotniuc a avut o întâlnire cu Franco Frattini
27 Martie 2018 18:30
Retragerea militarilor ruși de pe teritoriul Republicii Moldova este o prioritate, iar țara noastră va continua să acționeze pe toate căile diplomatice pentru punerea în aplicare a documentelor internaționale adoptate în acest sens. Acestea sunt principalele argumente pe care președintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, le-a prezentat în cadrul întâlnirii pe care a avut-o cu reprezentantul special al OSCE pentru reglementarea transnistreană, Franco Frattini.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, liderul democrat a subliniat că Moldova va continua să solicite suport internațional în acest demers.

Potrivit unui comunicat de presă emis de PDM, liderul coaliției de guvernare a Republicii Moldova a subliniat că rezolvarea conflictului transnistrean poate fi bazată doar pe respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova în hotarele sale recunoscute la nivel internațional.

„Un acord privind statutul special al Transnistriei trebuie încheiat cu respectarea acestor parametri și a granițelor țării. Actuala coaliție de guvernare a reușit în toamna anului trecut să semneze o serie de protocoale cu Tiraspolul, care au oferit beneficii oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului și au pornit un proces important de construire a încrederii”, a spus Plahotniuc.

În acest sens, liderul democrat a reiterate angajamentul coaliției de guvernare de a îndeplini obligațiunile politice asumate de către părți în Protocolul ”5+2” de la Viena pentru a asigura continuarea progreselor în 2018.

„Un principiu fundamental al coaliției de guvernare este să vadă finalizată, conform Declarației de la Summitul OSCE din Istanbul, retragerea trupelor străine de pe teritoriul Republicii Moldova”, a accentuat coordonatorul executiv al coaliției de guvernare.

La rândul său, Franco Frattini a declarat că OSCE este în continuare pregătită să joace un rol de mediere în procesul de evacuare și distrugere a munițiilor și armamentelor rusești, conform mandatului Misiunii OSCE, extins în 1999 ca urmare a Summitului OSCE de la Istanbul și susținut anual de toate cele 57 state membre ale OSCE.

Oficialul a salutat inițiativa demonstrată de Chișinău în ultimul an, ceea ce a dus la semnarea în noiembrie 2017 a patru acorduri extrem de importante, care acum se implementează.

„În acest an, sarcina mea împreună cu Misiunea OSCE din Moldova și partenerii internaționali în procesul ”5+2”este să ajut părțile să ajungă la acorduri privind cele 3 subiecte restante din „pachetul de opt” conform Protocolului ”5+2” de la Viena”, a spus Frattini.

Previous Next
Comentarii: 0  
 
TAGURI