PSD cere constituirea a 200 secții de votare pe teritoriul Federației Ruse
15 Iulie 2014 11:00
2402 0 Democracy.MD
Partidul Social Democrat va depune demersuri în adresa Comisiei Electorale Centrale și a Guvernului Republicii Moldova prin care cere deschiderea a 200 secții de votare pe teritoriul Federației Ruse, pentru viitoarele alegeri parlamentare din 30 noiembrie 2014.

Aceste demersuri vin să satisfacă necesitățile și dorințele a peste 750 mii de cetățeni ai Republicii Moldova aflați la muncă pe teritoriul Federației Ruse, expuse prin reprezentanții săi la întîlnirea cu Președintele PSD Victor Șelin, care a avut loc pe data de 13 iulie 2014 la Moscova.
PSD consideră că atît Guvernul, cît și Comisia Electorală Centrală trebuie să asigure constituirea de secții de votare peste hotarele Republicii Moldova în dependență de numărul cetățenilor aflați într-o anumită țară, precum și contribuția acestora la dezvoltarea țării.
Statisticile arată că în jur de un milion de cetățeni ai Republicii Moldova se află la muncă peste hotare, dintre care: în jur de 200 de mii în Uniunea Europeană și în jur de 800 de mii în țările membre ale Uniunii Vamale, inclusiv 750 de mii numai pe teritoriul Federației Ruse. În rezultat avem că în Federația Rusă lucrează de 4 ori mai mulți moldoveni decît în Uniunea Europeană.
Totodată, moldovenii care lucrează în Uniunea Europeană transferă anual în jur de 200 milioane dolari, pe cînd cei, care lucrează în Federația Rusă transferă anual 1 miliard 200 milioane dolari. În rezultat avem că cetățenii Republicii Moldova, care lucrează în Federația Rusă transferă de 6 ori mai mulți bani în Moldova decît cei din Uniunea Europeană.
Este evident numărul impunător al moldovenilor, care lucrează în Federația Rusă, precum și sumele transferate de către aceștia, iar guvernarea limitează dreptul la vot al cetățenilor aflați la muncă în Federația Rusă și face tot posibilul de ai exclude din procesul electoral. La alegerile parlamentare anticipate precedente, actuala guvernare a deschis 49 de secții de votare pe teritoriul Uniunii Europene și doar 4 pe teritoriul Federației Ruse, iar acum unele componente ale guvernării vin cu inițiative în general de a nu deschide nici o secție electorală pe teritoriul Federației Ruse.

În caz că guvernarea va refuza deschiderea secțiilor de votare în Federația Rusă sau va da un răspuns negativ, Partidul Social Democrat, împreună cu cetățenii Republicii Moldova aflați la muncă în Federația Rusă, vor lua decizii asupra modului de comportament cu actuala guvernare, inclusiv vaste acțiuni de protest atît în țară, cît și la misiunile diplomatice de peste hotare.

Comentarii: 0  
 
TAGURI