Moldova și Rusia vor negocia un mecanism de prevenire și combatere a migrației ilegale
12 Martie 2018 14:05
Guvernul Republicii Moldova va negocia cu executivul din Federația Rusă un acord cu privire la readmisia persoanelor aflate în situație de ședere ilegală pe teritoriul părților și Protocolul de implementare a Acordului. Cabinetul de miniștri a împuternicit o delegație oficială în acest sens, transmite IPN.

Din delegație vor face parte secretarul de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Alexandru Larionov, care va conduce delegația. De asemenea, printre membri se numără Petru Țurcan, șef al Direcției cooperare internațională a MAI, Olga Poalelungi, directoarea Biroului migrație și azil, și Victor Martin, consilier al Secției tratate bilaterale din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Delegația moldovenească intenționează să propună  o completare la textul Acordului agreat în prealabil cu partea rusă, prin care cetățenilor, care se află în situație de ședere ilegală, să le fie oferit un termen de 60 de zile, de la data constatării acestei situații, pentru a-și clarifica statutul. Acest lucru poate fi realizat, de exemplu, prin obținerea unui contract de muncă, care le-ar da dreptul la ședere legală pe teritoriul părților semnatare ale Acordului.

Semnarea Acordului nominalizat și a Protocolului de implementare va permite stabilirea unui mecanism de prevenire și combatere a migrației ilegale, precum și a unui schimb operativ de informații între părți pe subiectul respectiv.

Comentarii: 0  
 
TAGURI