Prima grevă feministă de 8 martie din istoria Spaniei a blocat circulația
9 Martie 2018 13:05
O grevă generală a femeilor, care au transformat ziua femeii într-un protest masiv, a afectat joi Spania. Transportul public și serviciile au suferit întârzieri importante în marile orașe, în timp ce sindicatele au mobilizat peste 5 milioane de oameni la proteste. Sub sloganul „Dacă noi ne oprim, totul se oprește”, femeile din Spania au cerut egalitate salarială, protecție în cazurile de violență de gen și repartizarea echitabilă a muncilor casnice. Aceasta este prima grevă feministă care are loc în Spania chiar de 8 Martie, un eveniment fără precedent în această ţară, relatează TVR.

Protestele convocate în toată Spania au blocat circulația pe șoselele din Barcelona și Madrid, iar trenurile și metrourile au circulat cu întârziere. În ciuda problemelor de transport, peste 80 la sută dintre spanioli susțin greva feministă.

Toate studiile recente arată că femeile câștigă, în Spania, cu 25 la sută mai puțin decât colegii lor bărbați și că avansează mult mai greu în ierarhia de pe piața muncii.

Într-o situație dificilă se află și multe femei imigrante, de naționalitate română, care sunt nevoite să accepte locuri de muncă fără contract și fără protecție socială.

Sute de mii de femei au fost chemate să participe la o manifestație masivă în centrul Madridului, de la care nu lipsesc bărbații. Aproximativ 200.000 de persoane au manifestat pentru drepturile femeilor joi seară la Barcelona, potrivit Poliţiei locale.

 

Comentarii: 0  
 
TAGURI