Reacția Kremlinului în cazul fostului agent dublu presupus otrăvit
7 Martie 2018 10:05
Kremlinul a declarat marţi că e gata să coopereze cu autorităţile britanice dacă acestea îi cer ajutorul pentru a ancheta cazul unui fost agent dublu internat în stare critică în Marea Britanie după ce ar fi fost expus la o substanţă necunoscută.

„Nimeni nu ne-a abordat cu o astfel de solicitare”, a precizat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse Dmitri Peskov, întrebat de ziarişti dacă Londra a cerut ajutorul Moscovei în acest caz. „Moscova este mereu deschisă pentru cooperare”, a subliniat Peskov, relatează Agerpres.

Rugat să comenteze speculaţiile din media britanice în sensul că fostul spion ar fi fost otrăvit de Rusia, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a remarcat: „Nu le-a trebuit mult”, adăugând că este vorba de o „situaţie tragică” şi dând asigurări că preşedinţia rusă nu are informaţii despre cele întâmplate. El a menţionat că nu ştie dacă agentul în cauză, Serghei Skripal, mai este oficial cetăţean al Rusiei.

Skripal, în vârstă de 66 de ani, fost colonel al serviciului de informaţii al armatei ruse GRU, a fost internat duminică „în stare critică” la Salisbury, împreună cu o femeie de 33 de ani, după ce au fost găsiţi inconştienţi într-un centru comercial local. Poliţia din Wiltshire a anunţat că cei doi sunt trataţi „pentru expunere presupusă la o substanţă toxică”.

Potrivit BBC, Skripal, acuzat de spionaj în beneficiul Regatului Unit, a fost condamnat în 2006, în Rusia, la 13 ani de închisoare, dar a revenit în libertate în Anglia graţie unui schimb de prizonieri efectuat în 2010 între Moscova şi Londra. Bărbatul ar fi fost intoxicat cu fentanyl, un puternic opioid, potrivit cotidianului The Guardian.

Comentarii: 0  
 
TAGURI