Serviciile secrete ucrainiene le acuză pe cele ruse
26 Februarie 2018 09:00
Serviciile secrete ucrainiene le aucuză pe cele ruse că voiau să incendieze două școli românești din Cernăuți. Șeful adjunct al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), Viktor Kononenko, a spus, vineri, că serviciile speciale din Rusia au planificat incendierea a două școli românești din regiunea Cernăuți. Între timp, MAE a reacționat la aflarea aceste vești, spunând că condamnă orice atac asupra școlilor cu predare în limba română din Ucraina.

Ministerul Afacerilor Externe a reacționat, după ce Ucraina a spus că agenți ruși au plănuit să incendieze două școli românești din regiunea Cernăuți.

”Am luat notă cu preocupare de informațiile prezentate public de Serviciul de Securitate al Ucrainei privind tentativele de incendiere a unor școli cu predare în limba română din regiunea Cernăuți.

În prezent, întreprindem demersurile necesare privind obținerea de elemente suplimentare referitoare la circumstanțele producerii acestor tentative, precum și a modului în care au acționat autoritățile ucrainene în drept în această situație. MAE condamna ferm orice acțiune îndreptată împotriva unor instituții de învățământ cu predare în limba română din Ucraina”, a scris ministerul într-un comunicat.

Oficialul ucrainan susține că pentru realizarea planului, serviciile speciale de la Moscova l-au recrutat pe cetățeanul rus David Ponomariov, care s-a ocupat de organizarea atacului, scrie Radio Cernăuți.

Șeful SBU a mai explicat că serviciile speciale ruse le-au transferat bani în avans celor care urmau să incidieze școlile, persoane identificate deja de autoritățile din Ucraina.

Presa din Bucovina de Nord arată că cele două școli vizate de serviciile secrete rusești se află în localitatea Pilipauti, raionul Herța, și în Ostrița, Raiounul Noua Suliță.

Comentarii: 0  
 
TAGURI