Cursa electorală pentru locul primarului în Bălți și Chișinău .
21 Februarie 2018 13:50
Două dintre cele mai importante orașe din Republica Moldova se pregătesc pentru alegeri anticipate de primari, este vorba despre Bălți și Chișinău.

Locuitorii Capitalei Republicii Moldova vor fi chemați de mai multe ori să aleagă deoarece Chișinăul va fi trecut prin trei scrutine electorale.

Invitații emisiunii Fabrika, au analizat relația dintre politic și administrație, și posibilele candidaturi și calcule pe care unii și alții le-ar face cu privire la înscrierea în cursa electorală pentru locul primarului în Bălți și respectiv Chișinău .

’’În opinia mea, evident există așa numita supra-încărcare politică în administrarea și gestionarea orașului, deoarece orașul este un subiect foarte complex pentru gestionare.

În ultimii ani am observat că este diferită modalitatea de alegere a persoanei ce va gestiona sau nu orașul, politica a influențat foarte dur asupra alegerii persoanelor ce vor fi potrivite pentru a ocupa această funcție.

Primarul trebuie să aibă un sistem de conlucrare cu guvernul, dacă va exista o problemă în legătura dintre primar și administrația publică centrala, va începe așa numitul fenomen Blocaj-instituțional.

Eu salut decizia de demitere a lui Renato Usatâi și a lui Dorin Chirtoacă deoarece ei au falimentat total în blocajul-instituțional’’. A declarat expertul în politici publice, Annaslav Yakovenko.

”Alegerile anticipate a primarilor din acestea două localități au fost provocate de așa zis fenomen care este departe de politică dar care descrie ce se întâmplă, așa zis fenomenul Kessler, când unii actori politici se aruncă ba în stânga ba în dreapta, ciocnindu-se între ei, cu electoratul lor, cu defecțiune de a continua strategia politică luată precedent sau făcând unele declarații negândite, emoționale care contrazic ideilor lor și strategiei formațiunii și generează fragmente suplimentare care cresc șansa coliziunilor suplimentare așa zis provoacă un mic haos politic temporar dar care se va resimți în acest an și se va resimți în alegerile parlamentare.

Ipotetic la momentul dat exista zeci de scenarii care pot avea loc deoarece este o ecuația cu trei necunoscute: x, y, z.

x. Candidații principali: și aici anume aici se vor întâmpla majoritatea coliziunilor suplimentare: Majoritatea partidele nu au reușit să formeze mecanismul selectării candidaților, strategia și managementul politic pentru parlamentare, dar vor fi nevoiați în timp foarte scurt să se pregătească și de parlamentare și locale.

Forțele politice de dreapta sunt divizate și nu vor reuși să rezolve aceasta problema până în turul I, ceea ce poate ca urmare aduce efect negativ pentru candidații pro-europeni în turul II. Doar un număr relativ de mic ia permis dl Chirtoacă să câștige în turul 2 – 21600, ca exemplu candidatul PPEM a obținut 30126 de voturi, dacă se va repeta conflictul între forțele politice pro-europene care am urmărit în 2016 la alegeri Prezidențiale există un risc pentru forțele de dreapta de a pierde capitala.

y. Candidații care o să dorească să sondeze capacitățile sale în circumscripțiile pentru alegerile 2018.

z. Decizia finală a candidaților de a câștiga în lupta locală anticipată . Acum pot să zic că 50% de candidați vor participa fără scop de a câștiga fotoliul primarului general. Scopurile vor fi campanie adăugătoare pentru parlamentare, sondare circumscripțiilor pentru a decide pe ce circumscripție să meargă, are sau nu șanse reale’’. A declarat  directorul Companiei Intellect Group, Ian Lisnevschi.

Șansele Partidelor Bălți

”Situația în mun. Bălți este deferită de ceea din Capitală, însă la fel de complicată. Electoratul pro-european este prea mic, procentajul reprezentatului partidului ce a obținut victorie în mun. Bălți este cu mult mai muc decât ratingul fostului primar. În 2015 Renato Usatîi a obținut o victorie în Bălți cu 72,46% asta 36644 de voturi (Consiliul 31700), iar deja în 2016 la alegerile prezidențiale candidatul PN la Bălți obține doar 31,83%, aproximativ de două ori mai puțin de cât în 2015 - 17000 de voturi, în timp ce pentru candidatul PSRM au votat 25435 - 46,78%, ceea ce arată că candidatul socialiștilor la Bălți are șanse reale de a prelua funcția primarului. Întrebarea rămâne: vor dori partidul socialist să câștige la Bălți sau nu…” a menționat Ian Lisnevschi

Indiferent cine va veni în calitate de primar , trebuie să poată coopera cu guvernarea.

’’Consider că acum este prea devreme de a analiza careva candidaturi, probabil vom vedea candidaturi neașteptate atât din partea stângă cât și din partea dreaptă….Autoritatea centrală ce are reprezentanți care știu foarte bine lucrurile localității , au posibilitatea de a crea și a propune cetățenilor un plan de ieșire din criză în care se află mun. Bălți‘’ a spus domnul Yakovenko.

“Pentru mine ca locuitor a orașului Chișinău, este dureros să văd situația în care se află capitala, când un primar face politică dar nu gestionează orașul. Probleme sunt multe, deja am văzut pe rețelele de socializare în ce situație este parcul de autobuze, în al doilea rând situația cu piața centrală și autogara din centru, avem problemă și problema arhitecturii, a spus Yakovenko.

“Ca primar interimar Doamna Radu este primul candidat, și ar trebui să candideze dacă sa lăsat în această activitate politică și a rezistat loviturile din partea socialiștilor și din partea liberalilor și uneori din partea partidelor din opoziție pro-europene. Dar la noi în societate există un fenomen a imaginii subconștiente, atunci când persoana nu știe pe cine să aleagă, el se referă subconștient la informația politicianului ideal, care în societatea noastră arată: aproape de 70% consideră că trebuie să fie creștin, bărbat, un procentaj mai mic că să fie de la 37 de ani și cu doi copii, iar dacă nu corespund  normelor șansele sunt mai mici. Dar există excepții, și deja am văzut că într-o regiune din sud, destul de patriarcală a câștigat o doamnă care a venit cu un program clar, care a avut o strategie corectă și disciplinată, și posibil că a venit și timpul Chișinăului să arate ce poate fi capitală europeană, că poate vota în baza calculelor bazate pe rezultatele candidatului, realizărilor și strategiei de dezvoltare a orașului.

Acum cel mai importat subiect care trebuie de rezolvat deja ieri, este comunicare corectă și negocieri între toți candidați pro-europeni, și al doilea subiect important campania și strategie curată față de toți concurenții mai ales pro-europeni, o mică scânteie care va deviza electoratul pro-european poate aduce la un final când în turul doi candidatul nu va obține acel relativ de mic număr de voturi care ia permis dl Chirtoacă să devină primar. Anume de aceea alegerile anticipate în Chișinău, defapt sunt foarte periculoase pentru forțele pro-europene, o singură greșeală poate duce la divizare electoratul de dreapta care în mod de protest să nu se prezinte la vot, chiar o mică parte va fi suficient pentru victoria forțelor de stingă’’ a menționat Ian Lisnevschi.

Comentarii: 0  
 
TAGURI