”Air Moldova” se împrumută. Ce datorii mai are compania
27 Decembrie 2017 16:00
Consiliul Concurenței a autorizat acordarea unui împrumut și eșalonarea datoriilor Î.S. C.A. ”Air Moldova”. Consiliul a constatat că măsurile notificate de către Autoritatea Aeronautică Civilă, privind cesiunea creanțelor și eșalonarea datoriei, precum și acordarea împrumutului de către Î.S. ”Aeroportul Internațional Chișinău” constituie ajutor de stat, relatează Democracy.MD.

Astfel, Autoritatea Aeronautică Civilă va putea cesiona creanțele și va eșalona datoriile Î.S. C.A. ”Air Moldova” în valoare totală de 15,2 milioane de lei. Asta după ce, la sfârșitul anului trecut, S.R.L. ”Avia Invest” în calitate de cedent, Autoritatea Aeronautică Civilă, în calitate de cesionar, și Î.S. C.A. ”Air Moldova” în calitate de debitor au încheiat două contracte de cesiune a creanțelor.

De asemenea, Consiliul concurenței a acceptat ca Î.S. ”Aeroportul Internațional Chișinău” să-i acorde companiei aeriene un împrumut în valoare de 75 de milioane de lei. Banii urmează să fie acordați pentru un termen de 6 luni cu o rată a dobânzii de 7,55%.

Ministerul Economiei și Infrastructurii în comun cu Agenția Proprietății Publice, Autoritatea Aeronautică Civilă și Î.S. ”Aeroportul Internațional Chișinău” vor prezenta Consiliului Concurenței, în termen de 6 luni de la acordarea ajutorului de stat, un plan de restructurare sau de lichidare a beneficiarului.

Compania ”Air Moldova” pare să se confrunte cu grave probleme financiare. Potrivit Consiliului Concurenței, în 9 luni ale anului, Î.S. C.A. ”Air Moldova” a înregistrat pierderi nete de 111, 5 milioane lei, în timp ce capitalul propriu este de – 2,9 milioane de lei. Datoriile totale înregistrează o tendință crescătoare pe parcursul ultimilor ani de la 604,6 milioane de lei în anul 2013, la 1,1 miliarde de lei.

În prezent, ”Air Moldova” deține o cotă de 43 la sută din numărul total de pasageri transportați.

 

Comentarii: 0  
 
TAGURI